Evropski košarkaši doznali kvalifikacijske grupe za EP 2021.

Tačni sastavi kvalifikacijskih grupa bit će poznati nakon okončanja prekvalifikacija narednog mjeseca (Screenshot / YouTube)

Danas je izvršen žrijeb grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine za košarkaše u njemačkom Minhenu, objavila je Evropska košarkaška asocijacija FIBA Europe.

U kvalifikacijama učestvuju 32 države, uključujući i domaćine EP-a, a to su Češka, Gruzija, Njemačka i Italija. Timovi su podijeljeni u osam grupa sa po četiri selekcije, a na turnir idu tri najbolje plasirana tima – osim u grupama gdje su domaćini. U tom slučaju dalje idu domaćini i dva najbolje plasirana tima te grupe.

Tačni sastavi kvalifikacijskih grupa bit će poznati nakon okončanja prekvalifikacija narednog mjeseca.

Balkanski raspored

Kvalifikacije za Eurobasket igrat će se u tri vremenska okvira: od 17. do 25 februara 2020., od 23. novembra do 1. decembra 2020., te od 15. do 23. februara 2021. godine.

Kada je riječ o balkanskim selekcijama, Sjeverna Makedonija je u grupi B sa Italijom, Estonijom i Rusijom, Hrvatska igra u grupi D protiv Turske, Holandije i Švedske, Srbija je u grupi E sa Finskom, Gruzijom i pobjednikom prekvalifikacija (Švicarska, Portugal, Island), Slovenija je zatim u grupi F (Austrija, Mađarska, Ukrajina).

Zajedno sa Njemačkom i Francuskoj u grupi G je Crna Gora, a u toj grupi bi se moglo naći i Kosovo ako eliminira Luksemburg i Veliku Britaniju u pretkvalifikacijama. Na kraju, u posljednjoj grupi H je Bosna i Hercegovina uz Grčku, Latviju i Bugarsku.

Grupe kvalifikacija

Grupa A: Slovačka/Kipar/Rumunija, Poljska, Izrael, Španija.

Grupa B: Italija, Sjeverna Makedonija, Estonija, Rusija.

Grupa C: Češka, Belgija, Litvanija, Albanija/Bjelorusija/Danska.

Grupa D: Hrvatska, Turska, Holandija, Švedska.

Grupa E: Finska, Gruzija, Švicarska/Portugal/Island, Srbija.

Grupa F: Austrija, Mađarska, Slovenija, Ukrajina.

Grupa G: Njemačka, Crna Gora, Luksemburg/Kosovo/Velika Britanija, Francuska.

Grupa H: Grčka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Bugarska.

Izvor: Al Jazeera i agencije