Oglasi

Evropski i arapski ministri razgovarali o miru na Bliskom istoku

Američki mirovni prijedlog za Bliski istok bit će službeno predstavljen nakon izraelskih izbora 9. aprila.
Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je u Dublinu razgovarao s arapskim i evropskim kolegamaReuters

Evropski i arapski ministri razgovarali su na neformalnom samitu u Irskoj o napredovanju mirovnog procesa na Bliskom istoku, navelo je irsko ministarstvo vanjskih poslova.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je u Dublinu razgovarao s francuskim, švedskim, španskim, bugarskim, kiparskim, egipatskim i palestinskim kolegama i s generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Aboulom Gheitom.

"Dosadašnje iskustvo Irske je da povjerljivost omogućuje bolje razgovore između raznih sudionika", naveo je u saopćenju jedan glasnogovornik irskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ne radi se o pokretanju novog procesa, već kako podržati i oblikovati obaveze u sklopu ovog pitanja", dodao je.

Američki mirovni plan

Samit je organiziran nekoliko dana nakon što je Jared Kushner, zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, iza zatvorenih vrata predstavio dugo očekivani američki mirovni prijedlog za Bliski istok, koji će biti službeno predstavljen nakon izraelskih izbora 9. aprila.

Samit zemalja EU i država Arapske lige održat će se 24. i 25. februara u Egiptu.

U novembru je izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio na "licemjerno i neprijateljsko stajalište Evropske unije" prema Izraelu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.