Evropski graničari na albansko-grčkoj granici

Migranti
Sve operacije i raspoređivanja na granici obavljat će se uz saglasnost albanskih i grčkih nadležnih tijela (EPA)

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu pokreće prvu operaciju na teritoriju susjedne treće zemlje raspoređivanjem svojih timova na albansko-grčkoj granici, u suradnji s albanskim graničarima, objavila je u utorak Europska komisija.

Od srijede će Agencija, uz potpunu suglasnost svih uključenih zemalja, rasporediti svoje timove zajedno s albanskim službenicima graničnog nadzora na grčko-albanskoj granici, kako bi se bolje upravljalo granicama i povećala sigurnost na vanjskim granicama Europske unije. 

“Prvim raspoređivanjem timova europske granične i obalne straže izvan EU-a otvaramo novo poglavlje u našoj suradnji s Albanijom i cijelom regijom zapadnog Balkana u području migracija i upravljanja granicama. To je velika prekretnica i povijesni korak, koji će ovu regiju približiti EU koordiniranom suradnjom i uzajamnom potporom u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što su bolje upravljanje migracijama i zaštita naših zajedničkih granica”, izjavio je u Tirani, gdje je obilježen početak operacije, evropski povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, kako prenosi Hina.

Podrška albanskim službenicima

Timovi europske granične i obalne straže moći će pružiti potporu albanskim službenicima za granični nadzor pri obavljanju kontrola na graničnim prijelazima i sprečavanju neovlaštenih ulazaka.

Sve operacije i raspoređivanja na albanskoj granici s Grčkom obavljat će se uz potpunu suglasnost albanskih i grčkih nadležnih tijela.

Na početku operacije Agencija će rasporediti 50 službenika iz 12 država članica EU-a (Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Latvije, Nizozemske, Rumunjske, Poljske i Slovenije) te 16 ophodnih automobila i jedan kombi s termovizijskom opremom radi pružanja potpore Albaniji pri nadzoru državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Pojačanom suradnjom između prioritetnih trećih zemalja i Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu pridonijet će se boljoj kontroli nezakonitih migracija, poboljšanju sigurnosti na vanjskim granicama EU-a i jačanju sposobnosti Agencije da djeluje u neposrednom susjedstvu EU-a te približiti to susjedstvo EU-u, navodi EK.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu može raspoređivati osoblje i provoditi zajedničke operacije na državnim područjima zemalja u susjedstvu EU-a pod uvjetom da je prije toga sklopljen sporazum o statusu između EU-a i predmetne zemlje.

Sporazum s Albanijom, dogovoren i potpisan u listopadu 2018. godine, stupio je na snagu 1. svibnja 2019. godine.

Ovlasti za zajedničke operacije

To je prvi takav sporazum koji je postao operativan s nekom partnerskom zemljom na zapadnom Balkanu.

Slični sporazumi parafirani su sa Sjevernom Makedonijom (srpanj 2018. godine), Srbijom (rujan 2018. godine), Bosnom i Hercegovinom (siječanj 2019. godine) i Crnom Gorom (veljača 2019. godine) i u postupku su finalizacije.

Početkom ove godine Europski parlament i Europsko vijeće složili su se s prijedlogom EK-a da se ojača mandat Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu tako da joj se daju odgovarajuće ovlasti kako bi se mogla suočavati sa zajedničkim europskim izazovima u upravljanju migracijama i granicama.

Time će se omogućiti zajedničke operacije i raspoređivanja u zemljama izvan neposrednog susjedstva EU-a.

Izvor: Agencije