Evropski čelnici brane pravo na slobodu izražavanja

Hahn će isti dokument predstaviti i Evropskoj komisiji i javnosti (EPA)

Evropski komesar za pristupne pregovore i susjedsku politiku Johannes Hahn i visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini ocjenjuju da je EU fokusiran i na pravi način angažiran na jačanju vladavine prava i demokratije na zapadnom Balkanu.

Oni su time odbacili navode albanskih medija da Brisel tolerira nazadovanje u području vladavine prava i demokratije zarad stabilnosti u toj regiji.

“Učinit ću sve da odbranim pravo na slobodu izražavanja i pravo na demonstriranje i izražavanje zabrinutosti i stavova, ali osuđujem bilo kakav oblik nasilja”, poručio je Hahn.

Slobodni, pošteni i nezavisni izbori

Evropski komesar kaže da EU podržava jačanje demokratije na zapadnom Balkanu prvenstveno kroz jačanje demokratskih struktura i stabilnosti.

Dodao je da EU nije sudija koji treba odlučiti “ko je dobar, a ko ne”.

“Oni koji od nas traže da negdje osiguramo vladavinu prava isti su oni koji vjeruju da mi možemo ući kao vojna sila, izbaciti trenutnu vlast i zamijeniti je drugom. To nije naše razumijevanje vladavine prava, demokratije i transparentnosti”, kaže Hahn.

Naglasio je da političke promjene moraju biti zasnovane na demokratskim procesima, izborima koji su slobodni, pošteni, nezavisni i transparentni.

I Mogherini je odbacila novinarsku konstataciju da EU tolerira nazadovanje vladavine prava na zapadnom Balkanu.

Puna primjena vladavine prava

“Nisam zabrinuta zbog optužbi da ne reagiramo na kršenje vladavine prava u zemljama zapadnog Balkana. Postoji specijalni fokus EU-a na borbu protiv korupcije, vladavinu prava i odgovarajuće okruženje za civilno društvo, i to u svim zemljama, a pogotovo u ovoj regiji. Ne postoji ništa za šta nas mogu optužiti u tom području”, ocijenila je.

Naglasila je da je EU češće optuživan da je “previše strog” kad je riječ o principima i vrijednostima vladavine prava i demokratije.

“To radimo ne samo zato što vjerujemo u te vrijednosti i principe nego zato što znamo da je jedini način za stabilizaciju institucija i društva investiranje u puno angažiranje civilnog društva i punu primjenu vladavine prava”, kaže Mogherini.

Izvor: Agencije