Evropski budžet zbog Brexita ostao bez 75 milijardi eura

Ursula von der Leyen je prikazana na početku predizbornog spota HDZ-a (Reuters)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu u Evropskom parlamentu da se Unija nakon izlaska Velike Britanije suočava s manjkom u budžetu za sljedeće sedmogodišnje razdoblje u iznosu 75 milijardi eura, ali ne odustaje od ambicioznog fiskalnog plana, javila je Hina.

Šefica Komisije učestvovala je u raspravi na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu o pripremi vanrednog sastanka Evropskog vijeća 20. februara o višegodišnjem finansijskom okviru (VFO).

“Kao Unija 27 zemalja, imamo manje resursa. Riječ je o približno 75 milijardi eura manje za sedmogodišnji budžet od 2021. do 2027. i istovremeno više zajedničkih izazova koje nijedna članica ne može riješiti sama”, kazala je Von der Leyen.

Ipak je dodala da su “očekivanja od VFO-a raznolikija nego ikad”.

Borba protiv klimatskih promjena

Zastupnicima je jasno dala do znanja da vrijeme istječe te da, ako “budžet uskoro ne bude usvojen, sljedeće godine neće biti mogućnosti finansiranja novih prioriteta koji su određeni”.

Prema njenim riječima, krajnje je vrijeme da se usaglasi zajedničko stajalište, ali da se, “što je još važnije, pronađe ravnoteža između starih i novih prioriteta”.

Podsjetila je da su sve tri institucije – Parlament, Vijeće i Komisija – složne u vezi sa strateškom agendom da Evropa do 2059. postane postane prvi klimatski neutralan kontinent.

“Neću prihvatiti nikakav rezultat koji neće garantirati da se barem 25 posto budžeta izdvoji za borbu protiv klimatskih promjena”, poručila je predsjednica Komisije.

Izvor: Agencije