Oglasi

Evropske zemlje smanjile PDV za turizam, Turska najviše

Turska je za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da PDV u segmentu hotelijerstva bude smanjen na jedan posto.
Među zemljama koje su smanjile PDV na turističke usluge nema HrvatskeReuters/Ilustracija

Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije korone, 11 evropskih zemalja odlučilo je da privremeno smanji PDV na turističke usluge, piše hrvatski portal Novac.hr, prenosi Tanjug.

Kako je objavilo Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata (HOTREC), na tu mjeru su se, pored ostalih, odlučile Turska i Grčka.

Među zemljama koje su smanjile PDV na turističke usluge, međutim, nema Hrvatske, navodi portal.

Najniži u Turskoj

Turska je za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih osam bude smanjen na samo jedan posto, što je najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

Grčka je odlučila da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 posto, a za hotelijere sa 13 na samo pet posto.

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvije stope - 25 i 13 posto, od čega je smanjena stopa uvedena tek nedavno i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i poslastica izvan ugostiteljskog objekta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.