Evropske zemlje pozvale Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja

Evropske članice Vijeća sigurnosti UN-a ocijenile su da ova lansiranja predstavljaju podrivanje regionalne sigurnosti i stabilnosti (EPA)

Pet evropskih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvale su Sjevernu Koreju da preduzme konkretne korake ka potpunom odustajanju od programa razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa, na provjerljiv i nepovratan način.

Zajedničko saopćenje predstavnika Njemačke, Velike Britanije, Francuske Belgije i Poljske objavljeno je nakon što je 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a održalo sastanak iza zatvorenih vrata, pošto je Pjongjang objavio da je u srijedu izvršio probu balističke rakete, ispaljene sa podmornice.

Reuters ocjenjuje da je lansiranje rakete najprovokativniji potez Sjeverne Koreje otkako je nastavila dijalog sa SAD-om 2018. godine i ističe da rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju Pjongjangu da koristi tehnologiju balističkih raketa.

Kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti

Evropske članice Vijeća sigurnosti UN-a ocijenile su da ova lansiranja predstavljaju “podrivanje regionalne sigurnosti i stabilnosti” i kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

“Od vitalnog je značaja da Vijeće sigurnosti UN-a podržava svoje rezolucije. Međunarodne sankcije moraju ostati na snazi i u potpunosti i strogo se provoditi”, navodi se u saopćenju.

Sjeverna Koreja je ranije upozorila SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da bi pokretanje pitanja o njenim raketnim probama u Vijeću sigurnosti UN-a dodatno podstaklo želju Pjongjanga da brani svoj suverenitet.

Izvor: Agencije