Evropske zemlje ponovo uvode karantine za određena područja

Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je jučer da ne želi uvođenje karantina u cijeloj zemlji, ali da će nove restrikcije možda biti potrebne (EPA)

Velika Britanija će vjerovatno uskoro ponovo uvesti neke restriktivne mjere zbog korona virusa, rekao je Neil Ferguson, britanski epidemiolog i bivši zdravstveni zvaničnik.

Premijer Boris Johnson rekao je jučer da ne želi uvođenje karantina u cijeloj zemlji, ali da će nove restrikcije možda biti potrebne jer se Britanija suočava sa “neizbježnim” drugim talasom korona virusa.

“Sada smo otprilike na nivou infekcije kakvu smo imali krajem februara i ako takvu situaciju ostavimo dvije do četiri sedmice vratit ćemo se na nivo kakav smo imali sredinom marta, a to bi moglo da znači više mrtvih”, rekao je za BBC Ferguson koji je profesor epidemiologije na londonskom Imperijal koledžu, prenose Reuters i Tanjug.

Ferguson je bio u glavnom naučnom savjetodavnom odboru vlade do maja kada se povukao pošto je i sam prekršio mjere karantina.

Karantin za cijele četvrti u Madridu

Restriktivne mjera zbog povećanog širenja korona virusa uvodi u Španija. Policija će od ponedjeljka kontrolirati izlaske i ulaske stanovnika u nekim dijelovima Madrida i okolice, čija će aktivnost biti prisilno ograničena kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Regionalna vlada Madrida najavila je u petak posebne mjere u 26 područja samog grada te u 11 predgrađa, uglavnom na jugu i jugoistoku gdje je tradicionalno žive siromašniji građani i migranti.

Stanovnici uhvaćeni u kršenju odredbe bit će kažnjeni sa 600 eura, a financijske sankcije mogu ići sve do 600.000 eura što se uglavnom odnosi na poslovne objekte.

Iz tih dijelova grada bit će zabranjeno izlaziti, ali i ulaziti u njih u idućih 14 dana. Prolaz će biti dopušten jedino ljudima koji moraju ići na posao (a da ga ne mogu obavljati od kuće), onima na putu u domove zdravlja i bolnice, banke, škole i obrazovne ustanove, te onima koji odlaze čuvati uzdržavane osobe.

U petak navečer se na glavnom madridskom trgu okupilo oko 200 demonstranata protiv mjera tvrdeći kako se njima provodi segregacija

Restorani i kafići moraju smanjiti kapacitet za 50 posto te ne smiju posluživati na šanku, a dvostruko manje ljudi će primati trgovine, autoškole, sportski centri i hoteli. Parkovi će biti zatvoreni.

“Ovo je nužno kako ne bi smo morali proglasiti vanredno stanje i uvesti karantenu (za čitavu pokrajinu Madrid). To bi pak značilo ekonomsku katastrofu”, rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, na konferenciji za medije. “Zaraza se širi na druženjima u porodičnom okruženju i među prijateljima”, dodala je.

U petak navečer se na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol okupilo oko 200 demonstranata protiv mjera tvrdeći kako se njima provodi segregacija i stigmatizira stanovnike iz tih četvrti. 

Situacija u Španiji je u posljednje dvije sedmice lošija nego u drugim zemljama poput Italije od kuda se u februaru proširio virus Evropom. Na 100.000 stanovnika u Španiji se zarazilo 257 osoba, u Francuskoj 152, u Ujedinjenom Kraljevstvu 53 a u Italiji 31 osoba.

“Naš način života u Španiji je drugačiji nego u drugim zemljama”, rekla je Milagros Garcia Barbero, bivša dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije, u večernjem dnevniku TVE-a.

“Puno vremena provodimo s porodicom, s prijateljima, grlimo se, puno je kontakta i druženja… pomalo smo anarhični”, zaključila je.

Broj umrlih u Francuskoj najveći u posljednja četiri mjeseca

Susjedna Francuska također su nosi s novim rastom broja novozaraženih. Vlasti su ranije u petak objavile da je u protekla 24 sata zabilježeno rekordnih 13.000 novih slučajeva. 

Broj umrlih također je narastao na najviše nivoe u četiri mjeseca. 

Epidemiolozi smatraju kako je uzrok rasta kombinacija brže cirkulacije virusa i šest puta veći broj testiranja otkad ga je vlada učinila besplatnim. 

Izvor: Agencije