Evropske zemlje nastavljaju ukidanje mjera protiv COVID-a 19

Austriji je odlučeno da se postepeno počnu ukidati mjere zabrane koje se odnose na kulturne događaje (EPA)

Brojne evropske zemlje nastavljaju s ukidanjem mjera poduzetih protiv širenja novog tipa korona virusa, prenosi Anadolija.

Jedna od tih zemalja je Češka, gdje je dosad zabilježeno 8.955 slučajeva zaraze, od čega 315 smrtnih ishoda. Češka je napravila treći korak ublažavanja mjera protiv korona virusa koji se odnosi na ekonomiju i društveni život.

U toj zemlji je dozvoljeno otvaranje restorana, kafića i hotela, a također su dozvoljena i okupljanja s ograničenjem do 300 osoba.

Nakon dva mjeseca u Češkoj su otvorene osnovne škole, na javnim mjestima više nije obavezno nošenje maske, a za goste su otvorena turistička mjesta kao i bazeni.

U Poljskoj, gdje je korona virusom zaraženo više od 20.000 ljudi, a umrlo najmanje 996, počelo je postepeno otvaranje škola, počevši s osnovnim. Cjelokupan obrazovni sistem, koji je u toj zemlji prekinut 12. marta, trebao bi nastaviti funkcionisati 1. juna.

Otvaranje granica između Austrije i Italije

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, u čijoj zemlji je korona virusom zaraženo 16.539 osoba i umrla 641, održat će sastanak s italijanskim kolegom u vezi s ponovnim otvaranjem granica između dvije zemlje, uprkos izjavi premijera Austrije Sebastiana Kurza da se neće otvoriti granice sa zemljama koje nisu postigle željeni nivo u borbi protiv epidemije, naročito Italijom.

U Austriji je odlučeno da se postepeno počnu ukidati mjere zabrane koje se odnose na kulturne događaje.

Iz vladinog Ureda za kulturu najavljeno je da će od 29. maja biti dopuštene aktivnosti za do 100 ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru, pod uvjetom da se poštuje pravilo fizičke distance.

Od 1. juna u toj zemlji biće dozvoljeno organizovanje kultrunih događaja uz učešće do 250 osoba, a biće otvorena i kina. Okupljanja s 500 osoba trebala bi biti dozvoljena u augustu, kao i okupljanja za najmanje 1.250 osoba uz posebne mjere.

Izvor: Agencije