Evropske sile jačaju pritisak na Teheran

Iran je objavio da više neće poštivati ograničenja za centrifuge koje koristi za obogaćivanje uranija (EPA)

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule su akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma, otvarajući put za eventualne sankcije u odgovoru na pokušaje Teherana da odustane od nekih aspekata sporazuma, objavio je u utorak šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Tri zemlje, koje su potpisale međunarodni sporazum 2015, skupa sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Kinom, izvijestile su Borrella, koji nadzire sporazum, da su pokrenule mehanizam “pravnog spora”, jačajući pritisak na Iran, prenijela je Fena.

Čelnici tri zemlje navode u saopćenju da im “nije pružen drugi izbor, uzimajući u obzir iranske akcije, nego da danas registriraju zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze”.

‘Važnije nego ikad’

Evropske sile saopćile su da prosljeđuju slučaj zajedničkoj komisiji u okviru Mehanizma za rješavanje sporova, uspostavljenog na osnovu nuklearnog sporazuma.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas navodi u saopćenju da tri evropske zemlje “više ne mogu ostati bez odgovora na rastuća iranska kršenja nuklearnog sporazuma”.

“Naš je cilj jasan: želimo očuvati sporazum i izaći s diplomatskim rješenjem u okviru njega. Bavit ćemo se time zajednički sa svim partnerima u sporazumu. Pozivamo Iran da konstruktivno sudjeluje u pregovaračkom procesu koji sada počinje”, rekao je on, uz napomenu da je zaštita nuklearnog sporazuma “danas važnija nego ikad” te da “ne postoji alternativa za njega”.

Borrell je insistirao na tome da potez tri sile ne znači da će sankcije automatski biti ponovo uvedene.

Mehanizam omogućava ministrima rok od dvije sedmice za rješenje svih problema iako taj period može biti produžen ako se sve strane usaglase.

Ako bude potrebe, savjetodavno tijelo imat će 20 dodatnih dana za prilagodbe.

Nuklearni sporazum ima za cilj uvjeriti Iran da prestane razvijati atomsko oružje u zamjenu za ekonomske poticaje.

Napuštanje obaveza iz sporazuma

Sporazum je na izdisaju otkad je predsjednik Donald Trump iz njega povukao SAD 2018. i ponovo nametnuo sankcije, koje su naškodile krhkoj iranskoj ekonomiji.

Otad je Teheran postepeno napuštao svoje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom.

Nakon što je njegov vodeći general Qassem Soleimani ubijen u napadu američkog drona početkom januara, Iran je objavio da više neće poštivati ograničenja za centrifuge koje koristi za obogaćivanje uranija.

Teheran je saopćio da je njegov novi korak “popravna mjera” u skladu sa sporazumom i da bi mogao biti poništen.

Izvor: Agencije