Evropske sile i Iran razgovaraju o ulozi Teherana na Bliskom istoku

Iran optužuje Izrael i Saudijsku Arabiju da podižu tenzije na Bliskom istoku (EPA)

Evropske sile i Iran počeli su razgovore o ulozi Teherana na Bliskom istoku te će se ponovo sastati ovog mjeseca u Italiji kako bi pokušali dokazati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da imaju odgovor na njegovu zabrinutost u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

U vrijeme dok Trump govori o posljednjoj šansi za “najgori sporazum ikad postignut” Velika Britanija, Francuska i Njemačka rade s američkim zvaničnicima na novoj strategiji o poboljšanju tog ugovora u zamjenu za ostanak Sjedinjenih Američkih Država u njemu. Trump će odluku donijeti 12. maja. 

U isto vrijeme tri evropske sile, kojima su se pridružile Italija i Evropska unija, počele su razgovore s Iranom o regionalnim pitanjima, usred zabrinutosti zapadnih i zaljevskih država i Izraela da Iran igra destabilizujuću ulogu u Libanu, Jemenu, Siriji i Iraku.

Iran to odbacuje i optužuje SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju da podižu tenzije na Bliskom istoku. 

Zvaničnici dvije strane prvi su se put susreli na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu prošlog mjeseca, kad su se usredotočili na iransku ulogu u jemenskom sukobu. Ponovo će se susresti ovog mjeseca u Italiji, otkrila su dva evropska diplomata i jedan iranski zvaničnik. 

Uloga Irana u Siriji i Libanu

“U Muenchenu smo predstavili šta se očekuje od njih u Jemenu. Oni su, naravno, rekli da nije do njih, no postigli smo neke zaključke na osnovu kojih možemo ići dalje”, rekao je jedan evropski diplomat o susretu s Irancima. 

“Iranci su prilično otvoreni za saradnju, no održavanje jednog pozitivnog sastanka ne znači da će to imati ikakav odjek u stvarnom svijetu”, dodao je.

Iran u Siriji podržava predsjednika Bashara al-Assada, u Iraku je na strani šiita, u Jemenu na strani pobunjenih Husa, a u Libanu daje podršku Hezbollahu. 

“Većina nesuglasica sa Zapadom može se riješiti, ali za to je potrebna dobra volja i mnogo posla”, smatra iranski zvaničnik. 

“Zapad ponovo treba dobiti naše povjerenje. Nuklearni sporazum nije u potpunosti implementiran. Kako da im onda vjerujemo u drugim pitanjima?”, upitao je.

Očekuje se da će na sljedećim sastancima teme biti uloge iranskih paravojski u južnom Libanu i južnoj Siriji. 

Izvor: Agencije