Evropske novinare ne zanimaju osjećaji hrvatskog premijera

Novinari, HND, Prosvjed, Protest, Zagreb
Prošle subote u Zagrebu je održan novinarski protest, s kojeg je vladi upućeno osam zahtjeva (Tomislav Mileti? / Pixsell)

Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierrez pozvao je u utorak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da, kako je rečeno, počne raditi na ograničavanju progona novinara u Hrvatskoj i osigura potpunu neovisnost javne radiotelevizije.

“Gospodin Plenković tvrdi da smo bili izmanipulirani! Ne marimo za njegove dojmove i osjećaje”, poručuje Gutierrez u članku objavljenom na web stranici EFJ-a, u kojemu se osvrće na Plenkovićeve izjave da Gutierrez nije dobro informiran o stanju slobode medija u Hrvatskoj i da problem slobode medija u Hrvatskoj ne postoji u mjeri u kojoj se to želi predstaviti, prenosi Hina.

Glavni tajnik EFJ-a od Plenkovića traži odgovore na sljedeća pitanja: je li normalno da se u zemlji članici Europske unije protiv novinara vode 1.163 pravna postupka, da javni servis koristi javni novac za zastrašivanje novinara kroz 36 tužbi i da vlasti ne reagiraju na objavu europskog izvješća u kojem piše da je urednička autonomija na najnižim razinama u usporedbi sa svim zemljama članicama EU-a?

Stanje na HRT-u lošije nego u Turskoj ili Srbiji

Dalje, Gutierrez pita je li normalno da hrvatska vlast ostane pasivna na osude europskog izvješća o konstantnom političkom uplitanju u upravljanje javnim servisom, kao i da je razina neovisnosti upravljanja i financiranja Hrvatske radio-televizije, kako je naveo, lošija nego u Turskoj ili Srbiji?

“Potičemo premijera da počne raditi. Vrijeme je da Hrvatska poduzme konkretne korake kako bi ograničila zlostavljački progon novinara i osigurala punu neovisnost javnog servisa. Ne očekujemo osjećaje već akcije”, zaključio je Gutierrez.

Prošle je subote u Zagrebu održan novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Vladi je upućeno osam zahtjeva protiv cenzure, među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizacija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva HRT-a i hitne izmjene Zakona o HRT-u, kojem zamjeraju navodnu cenzuru i podizanje više od 30 tužbi protiv medija i novinara.

Bojkot HRT-a i protest novinara

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od 30 udruga civilnog društva, ali i niza oporbenih stranaka, sindikata, novinara, kulturnih djelatnika i drugih pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a te najavilo kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije pojavljivanjem u studiju ni tidavanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Prema podacima HND-a, protiv novinara i njihovih medijskih kuća podignuto je više od 1.160 sudskih tužbi.

U HND-u ističu kako su novinari sve više izloženi političkim pritiscima, prijetnjama i napadima te da se ugrožavaju profesionalni standardi struke zbog nepoštivanja medijskih zakona.

Bojkotu su se kasnije pridružili sindikati i oporbene stranke, među kojima su Socijaldemokratska partija, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zastupnika, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je potvrdio kako će, u znak solidarnosti s novinarima, doći na prosvjed.

Izvor: Agencije