Evropske NATO članice šest godina povećavaju izdvajanja za odbranu

Jens Stoltenberg očekuje nastavak tog trenda (Arhiva)

Evropske članice NATO saveza šestu godinu zaredom povećavaju ulaganja u odbranu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na videokonferenciji ministara dobrane.

Na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara odbrane, koji je održan u četvrtak i petak, istakao da je u toku šesta uzastopna godina povećanja ulaganja u odbranu evropskih članica Saveza i Kanade, s realnim porastom od 4,3 posto.

Generalni sekretar očekuje nastavak tog trenda, a ministri odbrane su potvrdili predanost dogovoru o izdvajanju dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbrambene troškove do 2024. godine, saopćilo je Ministarstvo obrane Hrvatske, prenosi Hina.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić je rekao da je Hrvatska pokazala svoju predanost tom cilju povećanjem izdvajanja za odbranu u posljednje četiri godine.

Uspostavljanje globalne sigurnoste

Govoreći o pandemiji korona virusa, zbog kojeg je sastanak ministara održan putem videokonferencije, naglasio je da je ona pokazala važnost uključivanja cijelog društva u borbu protiv pandemije, uključujući oružane snage.

Istakao je da se sistem domovinske sigurnosti u Hrvatskoj pritom pokazao kao dobar instrument pomoći civilnom društvu.

Drugog dana sastanka glavne teme bile su NATO mirovne misije i operacije, s naglaskom na onu u Iraku, te provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinienih naroda 1325, odnosno agende “Žene, mir i sigurnost”.

Hrvatski ministar obrane je istakao da su upravo operacije i misije najvidljiviji izraz predanosti uspostavljanju globalne sigurnosti, stabilnosti, jedinstva i snage Saveza.

Izvor: Agencije