Evropske mjere: Radije kazniti nego razbijati kompanije koje krše pravila

Margrethe Vestager
Vestager kaže da treba upotrijebiti najmanje agresivnu mjeru kako bi se ponovno uspostavila poštena tržišna utakmica (AP)

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je kako bi radije koristila novčane i druge kazne nego razbijala kompanije koje krše pravila, rekavši da bi takav pristup manje remetio tvrtke i tržište, prenosi agencija Hina.

Na tom položaju u Europskoj komisiji Vestager ostaje još pet godina, ovaj puta s ojačanim ovlastima da regulira tehnološke industrije u sklopu šireg resora koje bi trebalo osigurati da Europa bude spremna za digitalno doba.

Posljednjih su se mjeseci pojačali pozivi kritičara i političara da se razbiju tehnološki divovi koji guše konkurenciju, osobito u SAD-u.

Vestager, bivša danska ministrica gospodarstva, stekla je imidž oštre regulatorice nakon što je s više od osam milijardi eura kaznila Google.

Vestager: Upotrijebiti najmanje agresivnu mjeru

Upitana razmišlja li o razbijanju kompanija koje krše pravila, Vestager je na saslušanju u Europskom parlamentu rekla da to nije njezin prvi izbor.

“Razbijanje tvrtki, pa, to je instrument koji nam je dostupan, to se može učiniti. No, stvar je u tome da moram upotrijebiti najmanje agresivnu mjeru kako bi se ponovno uspostavila poštena tržišna utakmica”, rekla je u dvorani prepunoj europarlamentaraca, navodi hrvatska agencija.

“Budući da je razbijanje kompanije prilično velika stvar, očito je da moram vidjeti koje je to drugo dobro sredstvo da bi se rješila situacija u kojoj se nalazimo”, dodala je.

Vestager je u prošlosti određivala visoke kazne i naređivala kompanijama da izmjene svoje poslovne prakse.

Izvor: Agencije