Evropske fondove u Hrvatskoj koriste i škole

Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju 10,7 milijardi eura u fondovima Evropske unije i još blizu dvije milijarde sopstvenih sredstava za sufinansiranje evropskih projekata. Ako novac bude dobro iskorišten, u Vladi očekuju rast BDP-a i nova radna mjesta. Ali, da bi zemlja ta sredstva i povukla, potrebni su dobro pripremljeni projekti.

Karlovačka prirodoslovna škola ima vlastitu siranu, finansiranu sa 165.000 eura. Tu se održava stručna praksa za buduće mljekare i sirare, a osnovna proizvodnja su tradicionalni sirevi – ‘škripavac’ i ‘pokupski sir’.

“Dorađujemo svakodnevno koliko god da traje i trajat će. Svakodnevno će se razrađivati taj sir na okusu, finoći, nema tu kraja. Tu možete radit čuda, a treba samo radit, radit i radit”, kaže Ana Mikšić iz Prirodoslovne škole Karlovac.

Ne rade samo učenici. U sklopu projekta je 70 odraslih osoba osposobljeno za novo zanimanje. Među njima i Radmila, koja svoj sir prodaje na tržnici.

“Naučila sam dosta novih stvari oko proizvodnje sireva, znači više vrsta sireva. A u planu je otvaranje sirane, tako da sirana se ne bi mogla ostvariti bez tog certifikata”, kaže sirarka Radmila Škaljac.

Ovaj je projekat proglašen jednim od najboljih u Hrvatskoj, jer je donio dugoročnu korist. Uskoro kreće novi krug obrazovanja odraslih za sirare.

Nove metode i iskustva

Nagrađen je i projekt uređenja kanala Svetog Ante u Šibeniku, vrijedan milion i 300.000 eura.

“Konkretno, rezultati su izgradnja šetnice u dužini 4,4 km, izgradnja odmorišta, i vidikovac, uz to smo obnovili hortikulturu uz šetnicu”, kaže Renata Slavica, asistentica u projektu.

U općini Lovas također imaju nagrađeni projekt – osigurali su navodnjavanje na 16 polja, te mnoge poljoprivrednike naučili novim metodama. Zajednički je to projekt Hrvatske i BiH vrijedan 240.000 eura.

“Donio nam je brojna nova iskustva, različite metode navodnjavanja”, kaže Tanja Paša, načelnica općine Lovas.

A projekti finansirani evropskim novcem, Hrvatskoj bi trebali donijeti privredni rast.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera