Evropske berze padaju dok zemlje najavljuju oštrije mjere

Može se očekivati novi pad cijena dionica na Wall Streetu (EPA)

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica su oštro pale, treći dan zaredom, što je posljedica novih restriktivnih mjera u nizu zemalja zbog ogromnog rasta broja novozaraženih korona virusom.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica pao je za 2,4 posto i na najnižem je nivou od kraja maja, zbog straha od novog zatvaranja u Francuskoj te oštrijih mjera u drugim zemljama.

Frankfurtski DAX i pariški CAC potonuli su za 3,3 posto te londonski FTSE za 2,2 posto.

Mediji pišu da bi francuska vlada mogla narediti nacionalno “zatvaranje” od četvrtka u ponoć, dok Njemačka razmatra zatvaranje svih restorana i barova od početka novembra.

I britanska vlada navodno razmatra ponovno “zatvaranje” zemlje.

S obzirom na to, sve je jasnije da se globalna ekonomija neće od korona krize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Ulagači su suzdržani i jer su američki terminski indeksi Dow Jones i S&P 500 u minusu, pa se i u srijedu, treći dan zaredom, može očekivati pad cijena dionica na Wall Streetu.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi posljedica je zastoja u pregovorima između Bijele kuće i Kongresa o novim fiskalnim mjerama za pomoć ekonomiji u borbi protiv korona krize.

Iz Bijele kuće je u utorak poručeno da bi paket poticajnih mjera mogao biti donijet za nekoliko sedmica, što znači da neće biti usuglašen prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Na većini azijskih berzi cijene dionica su u srijedu ujutro blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9;30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 23.418 bodova.

Izvor: Agencije