Evropska zastupnica: Vrijeme je da svijet pozove Izrael na odgovornost

Netanyahu tvrdi da će SAD priznati izraelski suverenitet nad dolinom Jordana, sjevernim dijelom Mrtvog mora i svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali (Reuters)

Gina Dowding, zastupnica u Evropskom parlamentu, kritizirala je odluku SAD-a da legalizira izraelska naselja, smatrajući da ovakva promjena u američkoj politici predstavlja prijetnju svakoj šansi za postizanje mirnog rješenja s Palestincima.

Odluka SAD-a da promijeni svoje stajalište o izraelskim naseljima nakon više od 40 godina političkog konsenzusa u suprotnosti je s osudom međunarodne zajednice zbog ilegalne okupacije Palestine i njenim naporima da riješi najsloženiji sukob današnjice, kazala je Dowding u svom tekstu objavljenom na portalu Middle East Eye.

Osvrnula se i na posjetu regiji u sastavu delegacije koju su organizirale danske i norveške crkvene grupe fokusirane na okupiranu Zapadnu obalu. To joj je dalo uvid u sve veće svakodnevne poteškoće i široko rasprostranjeno ugnjetavanje s kojim se Palestinci tamo suočavaju.

Ono što je najvažnije, susreli smo članove zajednica koje su teško pogođene izraelskom okupacijom, uključujući gradske palestinske porodice koje se suočavaju s prisilnim iseljavanjem iz svojih domova u okupiranom Istočnom Jerusalemu i beduinsku zajednicu Khan al-Ahmara, čiji se članovi i dalje bore protiv žestokih pokušaja rušenja domova u svojim selima, kazala je.

Grubo kršenje međunarodnog prava

Prema njenim riječima, ne postoji jasan i ispravan put čak ni za početak iscrtavanja mape kredibilnog mirovnog procesa. Međutim, međunarodna zajednica ne može nastaviti zatvarati oči pred ilegalnom, neljudskom i sve gorom okupacijom Zapadne obale i blokadom Gaze, što vidi kao stalnu prepreku miru.

Bilo kakav kredibilitet koji je ostao Sjedinjenim Američkim Državama kao arbitru u regionu, koji je primio snažan udarac nakon što je predsjednik Donald Trump jednostrano proglasio Jerusalem, čija je polovina još uvijek ilegalno okupirana, kao novu prijestolnicu Izraela – i dalje brzo propada, nastavila je.

Izraelska doseljenička naselja opisala je kao grubo kršenje međunarodnog prava, rekavši kako su Ujedinjene nacije i niz lokalnih, regionalnih i međunarodnih aktera, uključujući i Evropsku uniju, više puta osuđivale takvo ponašanje.

Dowding vjeruje da posljednja odluka Trumpove administracije raspiruje dodatne napetosti u regiji i potkopava napore međunarodne zajednice da dovede Izrael za pregovarački stol s ciljem da se postigne pravedno i trajno rješenje za palestinski narod.

Na kraju teksta zaključuje da višedecenijska okupacija Palestine potiče humanitarnu krizu koja nastavlja prijetiti milionima ljudi, gurajući regiju dalje u bezdan sukoba. Sada je došlo vrijeme da međunarodna zajednica pozove Izrael na odgovornost, umjesto da dodatno ohrabruje njegovo bezakonje.

Izvor: Agencije