Evropska unija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Članice Unije će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korištenje proizvoda za višekratnu upotrebu (EPA)

Proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu, poput tanjira, escajga, slamki ili štapića za uši, bit će zabranjeni u Evropskoj uniji, sudeći prema planovima koje su velikom većinom usvojili europoslanici.

Prema nacrtu planova koje je usvojio Evropski parlament, ti proizvodi, koji čine više od 70 posto otpada u morima, bit će zabranjeni na tržištu EU-a od 2021. godine.

Na listu plastike koja će biti zabranjena na tržištu EU-a europoslanici su dodali proizvode od okso-biorazgradive plastike, poput kesa ili ambalaže za hranu od polistirena.

Istovremeno će u članicama EU-a potrošnja nekih proizvoda za koje još ne postoji “zelena” alternativa biti smanjena za najmanje 25 posto do 2025. godine.

Među tim proizvodima su kutije za sendviče i palete za voće, kolače i sladoled za jednokratnu upotrebu.

CIlj je smanjenje zagađenja

Kako navodi EP, članice EU-a će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korištenje proizvoda za višekratnu upotrebu, kao i onih koji mogu da se recikliraju.

Ostali proizvodi od plastike, poput boca za napitke, odvojeno će se prikupljati i reciklirati, i to po stopi od 90 posto do 2025. godine.

Europoslanici su se složili da mjere za smanjenje plastičnog otpada trebaju pokrivati i duhanske proizvode, posebno filtere cigareta koji sadrže plastiku.

Cilj je da se to zagađenje smanji za 50 posto do 2025. i za 80 posto do 2030. godine.

Navodi se da jedan opušak može zagaditi između 500 i 1.000 litara vode, a ako se baci na kopno, treba mu 12 godina da se dezintegrira.

Zemlje EU-a također žele da duhanske kompanije, kao i proizvođači opreme za pecanje, snose dio troškova za prikupljanje, transport i recikliranje plastičnog otpada.

Izvor: Agencije