Evropska unija za koordinirani odgovor na korona virus

Sudeći po kineskim zdravstvenim zvaničnicima, epidemija je zarazila najmanje 53.000 osoba (EPA)

Ministri zdravstva zemalja članica Evropske unije usaglasili su se da jačaju pripreme i organiziraju koordinirani odgovor na širenje virusa koji se pojavio u Kini.

Na vanrednoj sjednici u Briselu zvaničnici iz 27 zemalja članica saopćili su da trebaju više planirati izbjegavanje bilo kakvih eventualnih nestašica lijekova ili zaštitne opreme tokom epidemije, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala prijetnjom po globalno javno zdravlje.

Sudeći po kineskim zdravstvenim zvaničnicima, epidemija je zarazila najmanje 53.000 osoba i u njoj je registrirano više od 1.300 smrtnih slučajeva, od kojih 99 posto u Kini.

Eksperti vjeruju da bi pravi obim epidemije mogao biti mnogo širi, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Više ljudi preminulo je od novog korona virusa nego u epidemiji SARS-a 2002. i 2003, ali dosad nijedan smrtni slučaj nije prijavljen u Evropi, dok kontinent ima manje od 50 potvrđenih slučajeva virusa.

Rano otkrivanje i jedinstvena prevencija

“Ostat ćemo oprezni i, ako se situacija promijeni, intenzivirat ćemo rad”, izjavila je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

Ministri su saopćili da su mjere na ranom otkrivanju i jedinstvenoj prevenciji od ključne važnosti.

Agnes Buzyn, francuska ministrica zdravstva, izjavila je da Evropska unija treba ostati budna u slučaju da epidemija šteti proizvodnji lijekova u Kini, što bi moglo dovesti do eventualnih nestašica.

Zatražila je od EU-a da pokrene zajednički plan nabavke medicinske opreme.

“Fragmentiranje napora učinit će nas sve ranjivijima. Naše jedinstvo također bi podržalo kineske napore na suzbijanju virusa i ublažavanju svake transmisije unutar EU-a”, izjavila je Kyriakides.

Izvor: Agencije