Evropska unija proširila sankcije Sjevernoj Koreji

Sankcije predviđaju i zabranu prodaje novih helikoptera i brodova Sjevernoj Koreji (AP)

Evropska unija produžila je u ponedjeljak još godinu dana embargo na naoružanje i druge sankcije Bjelorusiji nakon što je zaključila da ta zemlja nije postigla dovoljno napretka da bi sankcije bile ukinute.

Istovremeno, EU je uveo dodatne sankcije Sjevernoj Koreji zbog proba nuklearnih i balističkih raketa koje je ta zemlja izvršila.

Osim embarga na naoružanje, članice EU-a zadržale su mjeru za zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za četiri osobe, koje se sumnjiče za povezanost s nestankom dva bjeloruska opoziciona lidera, biznismena i novinara, prenio je AP.

EU je prošle godine umanjio brojne sankcije Bjelorusiji, ali je blok otad izrazio zabrinutost zbog nastavka primjene smrtne kazne u toj zemlji, kao i drugih političkih događaja.

Ograničenje trgovine

Kad je riječ o uvođenju dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji, AFP primjećuje da je Unija odluku donijela u vrijeme kada se ta zemlja našla u centru pažnje međunarodne zajednice nakon što je na aerodromu u Kuala Lumpuru ubijen Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Evropsko vijeće saopćilo je da nove mjere uključuju ograničenje na trgovinu ugljem, željezom i rudom željeza, kao i zabranu na uvoz bakra, nikla, srebra i cinka iz Sjeverne Koreje.

Sankcije, između ostalog, predviđaju i zabranu prodaje novih helikoptera i brodova Sjevernoj Koreji.

Sankcije, koje je EU uveo Sjevernoj Koreji 2006. godine, dio su međunarodnih napora da se ukine nuklearni i balistički raketni program u toj zemlji.

Izvor: Agencije