Evropska unija produžila sankcije Venecueli

Politička previranja u Venecueli traju od početka godine (EPA)

Europska je unija u ponedjeljak produžila sankcije protiv Venezuele za još godinu zbog političke i ekonomske krize, za koju optužuje vladu predsjednika Nicolasa Madura.

Ministri vanjskih poslova država članica Unije odučili su na sastanku u Bruxellesu produljiti do 14. studenog 2020. embargo na naoružanje i prodaju vojne opreme koji bi mogli biti korišteni protiv prosvjednika.

Produljili su i mjeru zamrzavanja sredstava i zabrane putovanja za 25 venezuelskih dužnosnika, javlja Fena, pozivajući se na Reuters.

EU tvrdi da sankcionira Madurov režim zbog “upornih akcija na podrivanju demokracije, pravne države i poštovanja ljudskih prava”.

Ministri naglašavaju da su sankcije “fleksibilne i reverzibilne” i da neće škoditi običnim građanima Venezuele.

Ekonomija u naglom padu

SAD, EU i brojne druge vlade priznaju oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao prijelaznog venezuelskog predsjednika te tvrde da Maduro nije legitimno ponovno izabran.

Politička previranja u Venezueli traju od početka godine, dok se Maduro i Guaido bore za prevlast, podsjeća Anadolija.

U međuvremenu je gospodarstvo u naglom padu, nakon globalnog pada cijena sirove nafte, koja je glavni izvozni adut Venezuele.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Venezuelu svakodnevno napusti približno 5.000 osoba uslijed političke i gospodarske krize.

Izvor: Agencije