Evropska unija produžila sankcije Rusiji

Sankcije Moskvi su uvedene u julu 2014. godine nakon ruske aneksije Krima i podrške proruskim separatistima u Ukrajini (EPA)

Čelnici Evropske unije dogovorili su se o novom produženju ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene uloge na istoku Ukrajine i na Krimu, objavio je u četvrtak predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk. 

„Odluka: EU jednoglasno produžuje ekonomske sankcije Rusiji jer nema napretka u implementaciji sporazuma iz Minska“, napisao je Tusk na svom Twitter profilu, prenosi Hina.

Sporazumom iz Minska su Rusija i Ukrajina, uz Njemačku i Francusku, 2015. dogovorile mjere za okončanje rata na istoku Ukrajine. 

EU je sankcije Moskvi prvi put uvela u julu 2014. godine, nakon ruske aneksije poluotoka Krima i zbog podrške proruskim separatistima u Ukrajini.

Nove tenzije zbog morskog okršaja

EU je ublažavanje sankcija povezala s napretkom oko dogovora u Minsku koji traži bezuslovni prekid vatre i da obje strane povuku teško naoružanje s prve linije borbe. 

Sankcije pogađaju rusku finansijsku, energetsku i odbrambenu industriju, ograničavaju pristup bankama tržištu EU-a, kao i dio uvoza iz tog saveza. 

Tenzije između Moskve i Kijeva ponovno su se razbuktale prošli mjesec nakon morskog okršaja kod krimskog poluotoka.

Rusija je tada zaplijenila tri ukrajinska plovila i pritvorila 24 člana posade.

Izvor: Agencije