Evropska unija ponovo odobrila odgodu izlaska Velike Britanije

Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije dogovorili su na vanrednom samitu odgodu roka za izlazak Velike Britanije do 31. oktobra.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je kratko iza ponoći preko Twittera da je postignut dogovor o odgodi i da se uskoro sastaje s britanskom premijerkom Theresom May da je upozna s odlukom.

On u svojoj poruci ne spominje datum do kada je odgođen Brexit.

Prema više diplomatskih izvora, izlazak Velike Britanije iz EU-a odgođen je do 31. oktobra, prenosi Hina.

Tri odbijanja u Parlamentu

To je druga odgoda koju Evropsko vijeće odobrava.

Na samitu 21. i 22. marta čelnici 27 zemalja odobrili su odgodu do 22. maja, pod uvjetom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen do 29. marta, prvobitno predviđenog datuma za izlazak.

Budući da sporazum o razdruživanju nije potvrđen, preostao je drugi datum, 12. april, do kojeg se Velika Britanija treba izjasniti šta kani dalje poduzeti s Brexitom.

Premijerka May, ni nakon trećeg odbijanja u Parlamentu, nije odustala od sporazuma o razdruživanju koji je dogovorila s EU-om i ponovno je prošle sedmice zatražila odgodu do 30. juna.

Nakon što je postalo jasno da ne može dobiti potrebnu većinu među zastupnicima svoje Konzervativne stranke, May je prošle sedmice odlučila pozvati opozicijske čelnike laburista kako bi uz njihovu pomoć progurala sporazum o razdruživanju.

Većina zemalja bila je za dužu odgodu, do kraja ove godine ili do proljeća sljedeće godine, ali je Francuska bila protiv i tražila da se produženje odobri do 30. juna, kako je tražila premijerka May.

Mora izaći na evropske izbore

Na kraju je pronađen kompromis do 31. oktobra, kada istječe mandat sadašnjoj Evropskoj komisiji.

Velika Britanija će morati održati izbore za Evropski parlament 23. maja.

Čelnici EU-a su, također, dogovorili da će o Brexitu ponovno razgovarati na redovnom samitu u juna, ali ne o datumu, nego o ponašanju Velike Britanije, od koje se očekuje da, kao odlazeća zemlja, ne ometa funkcioniranje Unije.

Izvor: Agencije