Evropska unija planira nove mjere protiv terorizma

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kaže da su lideri Evropske unije potpuno spremni da odbrane svoj narod od terorizma. 

On je na samitu u Briselu najavio nove mjere koje će EU usvojiti u cilju borbe protiv terorizma i terorističkog propagandnog materijala koji se pojavljuje na internetu.

“Potpuno smo spremni da odbranimo naš narod i u tom cilju napravit ćemo dalje korake kada su u pitanju oni koji se bore na strani terorista. Do kraja godine ćemo završiti novi granični informativni sistem, a od kompanija koje se bave socijalnim medijima zahtijevat ćemo da učine sve kako bi ograničili širenje propagandnog terorističkog materijala na internetu”, poručio je Tusk po završetku prvog dijela razgovora na samitu lidera EU-a u Briselu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je da su evropski lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU-a i podržali prijedlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

“Ovaj prijedlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok SAD ima 30. Mi imamo 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog bužeta koji je na raspolaganju SAD-u, ali je naša efikasnost tek 15 procenata. Ima mjesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do pre dvije godine dešava se sad”, zaključio je Juncker.

Evropska unija je početkom godine najavila da do 2025. godine namjerava poboljšati svoje odbrambene sposobnosti. U tom cilju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU-a i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namijenjen za odbranu, ali i poboljša njihovu međusobnu saradnju u ovoj oblasti. 

Planirano je da do 2020. godine Komisija izdvoji 590 miliona eura za ovaj fond, a da se od 2020. godišnje izdvaja 1,5 milijardi eura.

Tusk je najavio da će lideri EU-a razgovarati i o geopolitičkoj situaciji oko Evrope. 

On će ih obavijestiti o razgovorima sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Istovremeno, razmotrit će i situaciju u Ukrajini te primjenu Sporazuma iz Minska.

“Očekujem da će nam to omogućiti da produžimo ekonomske sankcije Rusiji za još šest mjeseci”, najavio je Tusk.

Merkel i Macron: Budućnost Evrope važnija od Brexita

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije su poručili da budućnost Evropske unije s 27 država članica mora imati prioritet u odnosu na pregovore o Brexitu, po dolasku na samit Evropske unije u Briselu.

“Za mene, izgradnja budućnosti s 27 država članica prioritetna je u odnosu na pitanje pregovora s Velikom Britanijom o njenom izlasku (…) Želimo voditi pregovore u dobrom duhu, ali moramo se prije svega usredotočiti na budućnost 27-orice”, kazala je Merkel.

Merkel je kazala da se “raduje saradnji” s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji prvi put sudjeluje na samitu EU-a.

Izrazila je uvjerenost da “kreativnost i novi zamah koji dolaze iz Francuske, iz Njemačke i Francuske, mogu biti dobri za sve”.

Konstatirajući oporavak privrednog rasta u cijeloj Uniji, Merkel se zauzela da se “učini sve na evropskom nivou kako bi to osjetili i ljudi”.

“To se mora osjetiti u zapošljavanju, ali i u politici odbrane i borbi protiv terorizma”, kazala je.

Novi projekti

Macronje također kazao kako razgovori o budućnosti Evrope moraju imati prioritet u odnosu na pregovore o Brexitu.

“Moj prioritet je da se razgovara o glavnim projektima, o našim ambicijama a ne da se danima i noćima govori o razdvajanju”, rekao je, aludirajući na to da bi se u četvrtak na samitu trebalo razgovarati o preseljenju dviju evropskih agencija baziranih u Londonu nakon Brexita.

Macron se zauzeo i da Evropa “da konkretan odgovor na deregulaciju globalizacije.”

“Počinjemo govoriti o konkretnim stvarima. Ovo Evropsko vijeće omogućit će da se govori o budućnosti nove Evrope i ostvari projekt Evrope koja štiti”, rekao je.

Ističući da će raditi “ruku pod ruku s Njemačkom”, ponovio je da od ovog samita očekuje da odobri osnivanje evropskog fonda za odbranu.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u pozivnom pismu evropskim čelnicima naveo je da su “svjedoci povratka EU-a kao rješenja, a ne kao problema”.

Uoči samita on je rekao da se još nada da će Velika Britanija ostati u Evropskoj uniji.

“Čujemo različite prijedloge o mogućem ishodu pregovora, o ‘mekom’, ‘čvrstom’ Brexitu ili čak i nepostizanju dogovora. Neki od mojih britanskih prijatelja čak me pitaju je li moguće da se Brexit preokrene, mogu li zamisliti da Velika Britanija ostane u EU-u. Ja im kažem da je EU zasnovana na snovima koji su jednom izgledali neostvarivi. Dakle, ko zna? Mogu reći da sam sanjar, ali nisam i jedini”, poručio je Tusk, citirajući riječi čuvene pjesme Johna Lenona “Zamisli” (“Imagine”).

Belgijski premijer Charles Michel brzo je uzvratio porukom na Twitteru.

“Ja ne sanjarim. I ja nisam jedini”, napisao je Michel i insistirao na tome da je britanski narod odlučio da ode iz EU i da sada brzo trebaju uslijediti pregovori o tome.

Michel je dodao da je Uniji, također, potrebna izvjesnost.

“Ukoliko podržimo to da se Brexit možda neće desiti, to donosi neizvjesnost”, smatra premijer Belgije.

Izvor: Al Jazeera i agencije