Evropska unija osudila nasilje albanske opozicije

Opozicijski zastupnici bacali su i dimne bombe u zgradi Parlamenta (AP)

Evropska unija osudila je nasilje albanske opozicije za vrijeme glasanja o prijedlogu za privremenog državnog tužioca.

U saopćenju se albanske političke stranke pozivaju “da rade u partnerstvu na primjeni važnih reformi, koje su i ključne za nastojanje Albanije da se pridruži Evropskoj uniji”, prenosi AP.

Kako agencija podsjeća, EU, ali i Sjedinjene Američke Države, koje su također oštro osudile nasilje, pomogle su Albaniji u nacrtu sudske reforme i pružile podršku u imenovanju privremenog državnog tužioca, dok privremena komisija, koja nije formirana, ne imenuje generalnog tužioca.

Albanska policija u ponedjeljak se sukobila s pristalicama opozicije koje su pokušale upasti u zgradu Parlamenta i prekinuti sjednicu na kojoj je trebao biti imenovan privremeni državni tužilac.

Ispred Parlamenta se okupilo približno 3.000 demonstranata koji su nosili američke i zastave EU-a i uzvikivali parole protiv Vlade. Oni su izbor privremenog državnog tužioca smatrali neustavnim.

Dimne bombe

Demonstranti su uspjeli probiti prvi red kordona, ali ih je policija odbila. Potom su na policiju bacili dimne bombe, a, prema navodima lokalnih medija, povrijeđeno je nekoliko osoba.

Opozicijski zastupnici bacali su i dimne bombe u zgradi Parlamenta, ali, uprkos tome, Arta Marku (41) izabrana je za privremenog državnog tužioca sa 69 glasova vladajuće Socijalističke partije.

Dva zastupnika bila su protiv, dva su bila suzdržana, a zastupnici opozicije bojkotovali su glasanje.

Opozicija, koju čine Demokratska partija desnog centra i Socijalistički pokret za integraciju lijevog centra, tvrdi da Parlament nema pravo birati privremenog državnog tužioca i da se trebalo sačekati formiranje komisije koja bi to uradila.

Izvor: Agencije