Evropska unija odgodila odluku o S. Makedoniji i Albaniji za oktobar

Sjeverna Makedonija, Albanija, EU, Zastave
Albanija će, za razliku od Sjeverne Makedonije, dobiti i dodatne uvjete (EPA)

Ministri zemalja članica Europske unije odgodili su za listopad odluku o određivanju datuma početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Europsko vijeće vratit će se na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.”, naveli su šefovi diplomacije zemalja članica EU-a u zaključcima usvojenim na sastanku u Luxembourgu u utorak, prenosi Beta.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izrazila je žaljenje što među zemljama članicama EU-a nema suglasnosti da se honorira napredak Sjeverne Makedonije i Albanije i otvore pristupni pregovori.

Hrvatska ministrica: Sad još više država ima zadrške

“Stajalište Hrvatske nije se promijenilo. Mi smo željeli i prije godinu na sastanku Vijeća za opće poslove, kada je najveći dio država članica zagovarao da se dâ rok od godinu dana i da se ovoga lipnja započnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ako udovolje postavljenim zahtjevima. Međutim, iz određenih razloga bilo je država članica koje nisu mogle pristati na takav tekst, pa smo se dogovorili da ćemo to ponovno razmatrati na ovom sastanku Vijeća za opće poslove. Nažalost, nismo daleko odmakli. Sada se broj država koje imaju određene zadrške čak i povećao”, izjavila je ministrica Pejčinović Burić, koja sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu.

“Mi smo se zalagali da se ti pregovori otvore i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom jer mislimo da je svaka od tih država napravila takav iskorak da to treba honorirati na pravi način”, dodala je ministrica.

Članice Europske unije sukobile su se u ponedjeljak na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je Cipar prijetio vetom na buduća proširenja ako EU oštrijim stavom ne zaustavi turska bušenja u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bez zajedničke izjave

Ministri iz 28 zemalja članica EU-a počeli su razgovarati o službenom otvaranju pregovora s dvjema balkanskim državama u utorak, godinu nakon što su Francuska i Nizozemska, strahujući od nezadovoljstva vlastitih birača, blokirale početak zahtijevajući da aspirantice provedu više reformi.

Sjeverna Makedonija u međuvremenu je zaključila povijesni sporazum s Grčkom, okončavši višedesetljetni spor o imenu, te desetak članica EU-a smatra da je zaslužila nagradu u vidu otvaranja pregovora.

No, i sama Unija smatra da mora djelovati, s jedne strane, da pokaže vlastitu vjerodostojnost, a, s druge, da se suprotstavi onome što smatra rastućim utjecajem Rusije i drugih sila na zapadni Balkan, prenijela je Hina. 

Ipak, diplomati iz zemalja članica nisu uspjeli iznjedriti zajedničku izjavu, koja treba podršku svih članica da bi bila prihvaćena.

Kipar zakomplicirao sastanak

Nesuglasice i dalje postoje u vezi s nacrtom u kojem bi trebalo stajati da će proširenje ovisiti o sposobnosti EU-a da se reformira, te sposobnostima novih članica da se uspješno integriraju.

Sastanak se zakomplicirao jer je Cipar zaprijetio da će blokirati cijeli tekst o izgledima za pristupanje novih članica Europskoj uniji, a u toj su skupini još Kosovo, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Cipar traži da EU zauzme oštrije stajalište prema Turskoj, koju optužuje da pravi bušotine tražeći naftu u istočnom Sredozemlju, čime, kako smatra službena Nikozija, zalazi u ciparski isključivi gospodarski pojas.

Izvor: Agencije