Evropska unija i Kina jačaju saradnju

Kineski premijer Li Keqiang rekao da 17. samit Kine i EU-a može biti novi početak (EPA)

Kineski premijer Li Keqiang otvorio je novo poglavlje u kineskim odnosima sa Evropskom unijom, na samitu u Briselu na kojem su glavna tema bili novi ekonomski planovi, ali i dugogodišnje nesuglasice između dviju strana, prenose agencije.

“Sedamnaesti samit Kine i EU-a može biti novi početak”, rekao je Li na zajedničkoj konferenciji za novinare sa najvišim evropskim dužnosnicima.

“Trebali bismo imati smjelosti da prevaziđemo, nadmašimo i stvorimo novu situaciju u odnosima Kine i EU-a”, rekao je. “Dvije strane postigle su velik konsenzus kako bi zajedno povećale uzajamno političko povjerenje i produbile saradnju.”

Keqiang je istaknuo da je Kina spremna učestvovati u novom evropskom investicijskom planu koji je osmišljen kao odgovor na ekonomsku krizu, a evropski dužnosnici izrazili su interes za kinesku strategiju poboljšanja infrastrukturnih veza sa Evropom.

Li nije rekao koliko tačno novca Kina planira uložiti u Junckerov fond za poticanje investicija u Evropi. Predložio je, također, mogućnost osnivanja zajedničkog evropsko-kineskog investicijskog fonda.

Samit je održan u trenutku kad dvije strane obilježavaju četiri decenije diplomatskih odnosa.

“Odnosi EU-a i Kine stari su 40 godina i imaju mnogo potencijala pred sobom”, napisao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz na Twitteru nakon sastanka s Lijem.

Zabrinutost zbog slobode izražavanja u Kini

Odnosi između Pekinga i Brisela često su bili napeti, posebno na području trgovine i ljudskih prava.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izrazio je zabrinutost zbog “slobode istražavanja i udruživanja u Kini”, pogotovo kada je riječ o tibetskoj i ujgurskoj manjini.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ranije je na poslovnoj konferenciji upozorio da se “poslovna klima u Kini pogoršava”, iako dvije strane upravo pregovaraju o investicijskom sporazumu.

Li se osvrnuo i na grčku krizu. “Došao sam u Evropu u kritičnom trenutku. Naravno da mi ovaj trenutak nije drag, mislim zbog grčke dužničke krize”, rekao je.

Istaknuo je da Kina želi snažnu eurozonu. “To je u kineskom interesu. Željeli bismo da Grčka ostane u eurozoni i pozivamo međunarodne kreditore da postignu dogovor sa grčkom stranom”, rekao je.

Nije želio reći hoće li Kina priskočiti Grčkoj u pomoć kreditima, ali je kazao: “Kina je spremna imati konstruktivnu ulogu”, prenosi Reuters.

Na dnevnom redu aktuelene svjetske teme

Juncker se više puta javno izvinio Liju zbog promjene termina održavanja sastanaka zbog situacije u Grčkoj.

Na dnevnom redu samita bile su migracije, klimatske promjene te diplomatske krize u Ukrajini, Siriji i Južnom kineskom moru.

Li je istaknuo da se Kina zauzima za pravedan, globalni sistem za borbu protiv klimatskih promjena te je najavio da će u utorak objaviti koliko Kina planira smanjiti emisije C02.

Li će u utorak posjetiti Francusku.

Izvor: Agencije