Evropska unija formalno odobrila odgodu Brexita

Donald Tusk
Donald Trump je pozdravio odluku Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EPA)

Zemlje članice Europske unije u utorak su i formalno odobrile zahtjev za odgodom izlaska Velike Britanije iz Unije nakon što su dobile pismo s pristankom od britanskog premijera Borisa Johnsona, prenosi Hina.

Prema toj odluci, Velika Britanija ostaje članicom EU-a do 31. siječnja, a to vrijeme treba iskoristiti za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju.

Tusk: ‘Zbogom; moja misija završava, držim palčeve’

Iz EU-a može izići i ranije, 1. prosinca 2019. ili 1. siječnja 2020., ako obje strane ratificiraju sporazum o razdruživanju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kome mandat istječe 30. studenoga, poručio je posredstvom Twittera da bi to mogla biti posljednja odgoda.

“Molim vas da ovo vrijeme iskoristite najbolje što možete. Također bih vam želio reći ‘zbogom’ jer se moja misija završava. Držat ću palčeve za vas”, stoji u Tuskovoj poruci.

U odluci Europskog vijeća, koja je usvojena kroz pisanu proceduru, stoji da Velika Britanija tijekom razdoblja produljenja ostaje punopravnom članicom sa svim pravima i obvezama.

EU: Sve u duhu sporazuma o razdruživanju

U popratnoj deklaraciji Europskog vijeća kaže se da se isključuje mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu o razdruživanju te da “bilo kakva jednostrana obveza, izjava ili akt Velike Britanije mora biti u skladu sa slovom i duhom sporazuma o razdruživanju”.

Europsko vijeće također podsjeća Veliku Britaniju na njezinu obvezu da djeluje konstruktivno i odgovorno tijekom produljenja te da se treba “suzdržati od bilo kakve mjere koja bi mogla ometati dostizanje ciljeva Unije, posebice tijekom sudjelovanja u donošenju odluka u Uniji”.

Izvor: Agencije