Evropska unija dostavila BiH 7.500 testova na korona virus

Pomoć je dio prvog paketa podrške EU-a za hitne medicinske potrebe u Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa (EPA)

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, i rezidentna predstavnica UNDP-ja u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera uručili su danas 2.000 medicinskih štitnika za lice (vizira) Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Opremu su preuzeli premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šefica kantonalnog Kriznog štaba Aida Pilav. Nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa, odnosno bolesti COVID-19, koji provodi UNDPBiH, prenosi agencija Anadolija.

“Počeli smo isporuku ukupno 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje širom Bosne i Hercegovine. Ova oprema im je prijeko potrebna jer su oni na prvoj liniji odbrane od korona virusa. Danas smo i kompletirali isporuku 7.500 testova na korona virus kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. Sretan sam što na takav način EU može pomoći Bosni i Hercegovini i njenim građanima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. To je samo početak. Sljedeće sedmice nastavljamo s našom pomoći jer sada je najvažnije da spasimo ljudske živote”, rekao je Sattler.

Podrška lokalnoj proizvodnji

Ukupno 15.000 vizira do kraja sljedeće sedmice bit će dostavljeno za potrebe medicinskih ustanova u cijeloj Bosni i Hercegovini. Vizire proizvodi bh. firma iz Goražda, a ovim je Evropska unija podržala i lokalnu proizvodnju.

“Razvojni program UN-a, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), koristi sve svoje kapacitete za borbu protiv korona virusa. Ponosni smo na partnerstvo s Evropskom unijom i na to što imamo mogućnost staviti svoje kapacitete za nabavke i analizu u cilj zajedničkog otpora i brzog reagiranja na ovu krizu”, rekla je rezidentna predstavnica UNDP-ja.

Nenadić je podsjetio da su zaštitni viziri, koje su danas dobili kao donaciju od Evropske unije, prije svega namijenjeni zaštiti medicinskog osoblja.

“Za nas je ova donacija jako značajna jer na ovaj način pružamo podršku domaćoj proizvodnji i umjesto uvoza kupujemo domaće proizvode”, kazao je Nenadić.

Uskoro isporuka respiratora

Šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav rekla je da se donacija odnosi na dio zaštitne opreme koja je neophodna zdravstvenim radnicima u svakodnevnom radu.

“Mi smo već napravili listu distribucije zdravstveno-socijalnim ustanovama, što znači da će u ovoj prvoj turi svako od naših zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo dobiti odgovarajući broj vizira”, poručila je Pilav.

Danas je završena i isporuka 7.500 testova na korona virus u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru u saradnji s provedbenim partnerom UNDP-jem u Bosni i Hercegovini.

Ta pomoć dio je prvog paketa podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe u Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa u vrijednosti dva miliona eura. Ukupno sedam miliona eura planirano je za tu podršku, koja uključuje i nabavku 80 respiratora. Isporuka prvih respiratora očekuje se u prvoj polovini aprila.

Izvor: Agencije