Oglasi

Evropska stopa nezaposlenosti porasla uprkos mjerama

Evropske vlade obuzdale su rast nezaposlenosti kroz programe u kojima isplaćuju dio zarada radnika kako ih kompanije ne bi otpuštale.
Podrška je odobrena jer za poteškoće nisu krive kompanije, nego činjenica sa su zemlje širom svijeta morale ograničiti poslovanje, putovanja i javni život kako bi spriječile širenje korona virusaEPA

Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja koje kao valutu koriste euro porasla je sa 7,3 posto u aprilu na 7,4 posto u maju, uprkos činjenici da su nacionalne vlade koristile aktivne programe podrške tržištu rada kako bi se ublažio utjecaj pandemije korona virusa.

Eurostat, agencija za statistiku Evropske unije, u četvrtak je objavila službene podatke, prenosi Anadolija.

Evropske vlade obuzdale su rast nezaposlenosti kroz programe u kojima isplaćuju dio zarada radnika kako ih kompanije ne bi otpuštale.

Posljedice pandemije

Podrška je odobrena jer za poteškoće nisu krive kompanije, nego činjenica sa su zemlje širom svijeta morale ograničiti poslovanje, putovanja i javni život kako bi spriječile širenje korona virusa.

U Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, u junu je još uvijek bilo programa za podršku platama za 6,7 ​​miliona radnika.

Programom se isplaćuje najmanje 60 posto plate kada radnici rade skraćeno ili su bez radnih sati.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je na 13,3 posto u maju sa 3,5 posto kolika je bila u februaru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.