Evropska povjerenica kritizira kampanje protiv poljskih sudija

Potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova tokom posjete Poljskoj (EPA)

Poljske sudije trebaju zaštitu protiv “klevetničke kampanje” koju protiv njih provodi Vlada, izjavila potpredsjednica Evropske komisije i povjerenica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

“Željela bih učiniti više kako bih zaštitila sudije od kampanje koja se vodi protiv njih, s obzirom na to da to nije okruženje u kojemu sudije mogu raditi svoj zahtjevni posao”, kazala je ona tokom posjete Poljskoj, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju PAP.

Evropska unija posjeduje “instrumente koji bi mogli pomoći sudijama država članica da rade u dostojanstvenim uvjetima”, rekla je Juorova.

Pravosudnu zajednicu uveliko su kritizirali dužnosnici poljske Vlade i mediji pod nadzorom države.

Moguće finansijske posljedice

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) često prikazuje poljsko pravosuđe kao neefikasnu, koruptivnu i samoslužeću relikviju komunističke države, koncentriranu na održavanje vlastite privilegirane pozicije.

PiS inzistira da je dubinska reforma pravosuđa u zemlji nužna.

Međutim, opozicijski političari kažu da reforme koje predlaže ta stranka ne upiru prstom u prave probleme u sistemu, nego predstavljaju pokušaj njegove kontrole.

Nastavak trenutnih sudskih reformi mogao bi imati finansijske posljedice za Poljsku, upozorio je Tomasz Grodzki, član Gornjeg doma Parlamenta.

“Sve je više signala da će EU fondovi biti raspoređeni članicama EU-a pod uvjetom vladavine prava”, rekao je on nakon što se sastao s Jourovom.

Reforme povod za svađu s Briselom

“Povjerenica vidi veliki rizik, iako će odluke po pitanju finansiranja još uvijek zahtijevati puno vremena”, kazao je Grodzki.

Sporne su pravosudne reforme koje je 2015. godine predstavio PiS.

Reforme su posvađale poljsku Vladu s Briselom.

Nedavno je Poljska usvojila kontroverzni zakon kojem je svrha proširenje disciplinarnih odgovornosti sudija, a EK je pozvala prošle sedmice Sud EU-a da suspendira dijelove tog zakona.

Izvor: Agencije