Evropska narodna stranka suspendirala mađarski Fidesz

Za suspenziju Fidesza glasalo je 190, a protiv su bila tri člana Skupštine Evropske narodne stranke (Arhiva)

Evropska narodna stranka (EPP) u srijedu je iz svojih redova suspendirala stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju je glasalo 190, a protiv su bila tri člana Skupštine EPP-a.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može učestvovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa ni pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Orban je rekao da je dobrovoljno pristao privremeno obustaviti učešće Fidesza u radu EPP-a.

‘Suspendiran odmah, do daljnjeg’

Izjavio je da se Skupština tog glavnog saveza stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu složila da ne izbaci ili suspendira Fidesz nego da mu dozvoli da dobrovoljno ne učestvuje u radu EPP-a, dok nezavisna komisija ne završi pregled stanja u vezi s vladavinom prava u Mađarskoj, prenosi Reuters.

Ranije u srijedu predsjednik EPP-a Joseph Daul na svom Twitter-nalogu naveo je: “Fidesz je nakon današnjeg glasanja članova EPP-a suspendiran odmah, do daljnjeg.”

Daul je nakon sjednice Skupštine EPP-a naveo da se suspenzija odnosi na prisustvo Fidesza na stranačkim sastancima, kao i na pravo glasa, odnosno predlaganje kandidata za pozicije koje pripadaju EPP-u.

Ranije je Fidesz prijetio da će napustiti EPP ako bude suspendiran.

Izglasano rješenje Skupštine EPP-a uključuje odbor za procjenu, koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje je postavio Manfred Weber, šef EPP-ovog kluba u EP-u, i deklaraciju EPP-a s kongresa u Helsinkiju pred kraj prošle godine.

Orbanova kampanja protiv Brisela

Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Brisela, izvine se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoevropskog univerziteta – CEU iz Budimpešte.

Fidesz je na udaru nevladinih udruženja zbog, kako tvrde, poticanja mržnje prema imigrantima i ugrožavanja nezavisnosti pravosuđa.

Plakati i Orbanova kampanja protiv CEU-a milijardera mađarskog porijekla i filantropa Georgea Sorosa u Budimpešti kap su koja je prelila čašu.

Izvor: Agencije