Evropska mora mogla bi pretrpjeti ‘nepopravljivu štetu’

Klimatske promjene pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave, upozoravaju iz Evropske agencije za okoliš (EPA)

Evropski okeani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorilo je evropsko tijelo zaduženo za zaštitu okoliša.

“Zbog učinaka tih promjena na vidiku je nepopravljiva šteta za morske ekosisteme”, objavila je Evropska agencija za okoliš (EEA), prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Mora i okeani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime.

Gubitak bioraznolikosti u evropskim morima nastavlja se, objavila je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, ističući da analize “velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju ‘nepovoljni konzervatorski status'”.

Strategija bioraznolikosti

To uključuje razne vrste morskih ptica, morskih sisavaca poput tuljana i kitova, te stanje ribljeg fonda, poput bakalara.

Prema izvještaju klimatske promjene “pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosisteme”. 

Nadmetanje u Evropskoj uniji u izlovu riba, proizvodnji fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije, prema očekivanjima, rast će, dodajući pritisak na već iscrpljene ekosisteme.

“Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosisteme ako budemo djelovali odlučno i koherentno i ako postignemo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš”, kaže Hans Bruyninck, direktor EEA-e.

Ta agencija izdvojila je zeleni plan Evropske komisije i njenu novu stragiju bioraznolikosti kao znake koji bude nadu.

Izvor: Agencije