Evropska komisija Zapadnom Balkanu daje 3,3 milijarde eura

Paket uključuje i prijedlog od 750 miliona eura makrofinansijske podrške i paket vrijedan 1,7 milijardi eura od Evropske investicijske banke (EPA)

Evropska komisija objavila je u srijedu da je za podršku Zapadnom Balkanu određeno 3,3 milijarde eura.

Riječ je o finansijskoj podršci, mobiliziranoj dijelom kroz zajmove Evropske investicijske banke (EIB), a namijenjena je rješavanju posljedica pandemije korona virusa.

“Imamo posebnu obavezu pomoći Zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost sigurno u Evropskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Iz te institucije kažu da je riječ o “pojačanoj pomoći” u odnosu na već najavljivana sredstva, koja sada, zajedno s pozajmicama EIB-a, iznose više od 3,3 miljarde eura.

‘Konkretna korist za građane’

“Pojačani” finansijski paket EU-a, vrijedan više od 3,3 milijarde eura, za podršku Zapadnom Balkanu uključuje preusmjerena sredstva iz Instrumenta pretpristupne pomoći od 38 miliona eura neposredne podrške zdravstvenom sektoru, 389 miliona eura za socijalni i ekonomski oporavak od posljedica pandemije i paket od 455 miliona eura za pokretanje ekonomije, ostvaren u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama”, saopćeno je iz Komisije.

“Paket uključuje i prijedlog od 750 miliona eura makrofinansijske podrške i paket vrijedan 1,7 milijardi eura od EIB-a”, dodaje se u saopćenju.

Kao dodatak na taj paket, iz Komisije najavljuju da će 6. maja na videokonfereniciji čelnika EU-a i Zapadnog Balkana predstaviti okvire ekonomsko-investicijskog plana za regiju, koji bi trebao biti usvojen kasnije tokom ove godine.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kaže da će budući ekonomsko-investicijski plan “brže donijeti konkretnu korist građanima Zapadnog Balkana”.

Brfisel traži konkretne rezultate

“Naš posao nastavlja se pripremom ekonomsko-investicijskog plana za regiju, koji će biti namijenjen sanaciji teških ekonomskih posljedica krize, modernizaciji privreda u regiji, ali i biti podrška reformama i zatvaranju razvojnog jaza”, rekao je on.

Iz Komisije naglašavaju da se od država regije očekuju opipljivi rezulatati u primjeni reformi i jak fokus na vladavinu prava, funkcioniranje demokratskih institucija i javnu administraciju.

Dodaje se da će se dugoročni oporavak regije zasnivati na povezivanju u transportu i energetici, rješavanju izazova s kojima se suočavaju mladi u regiji, ali i podršci zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Izvor: Agencije