Evropska komisija zabranila spajanje Siemensa i Alstoma

Najavljena je obnova željezničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu (EPA)

Evropska komisija zabranila je planirano spajanje najvećih evropskih proizvođača brzih vozova, njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma, zbog mogućeg stvaranja monopola, što je izazvalo žestoke kritike u Njemačkoj i Francuskoj.

Komisija navodi da bi planirano spajanje Siemensa i Alstoma narušilo natjecanje na tržištu signalnih željezničkih sistema i vozova velike brzine, javlja Hina.

“Milioni ljudi širom Evrope svakodnevno se oslanjaju na moderne i sigurne vozove. Siemens i Alstom prvaci su u željezničkoj industriji. Bez zadovoljavajućih kompenzacija, ovo spajanje dovelo bi do viših cijena za signalne sisteme koji garantiraju sigurnost putnika i buduće vozove vrlo velikih brzina. Komisija je zabranila spajanje jer te kompanije nisu bile voljne razmotriti našu zabrinutost u vezi s tržišnim natjecanjem”, izjavila je evropska komesarka za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Dvije kompanije najavile su spajanje u septembru 2017, a kao glavni razlog navele su da bi time poboljšale svoje izglede u takmičenju s kineskom konkurencijom na svjetskom tržištu.

Zajednička kompanija Siemensa i Alstoma, prema planovima, bila bi aktivna u 60 država, a godišnji promet bio bi joj veći od 15 milijardi eura.

‘Greška koja ide u prilog Kini’

No, to je još znatno manje od kineskog proizvođača CRRC-a, koji godišnje ostvaruje prihod od 26 milijardi eura.

Obje kompanije proteklih mjeseci ponudile su da će prodati dio svojih aktivnosti i omogućiti pristup nekim tehnologijama kako bi uvjerile EK da im dopusti spajanje.

To, međutim, nije bilo dovoljno, ocijenila je Komisija.

I prije donošenja odluke EK-a Francuska i Njemačka kritizirale su evropska pravila tržišnog natjecanja.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da je odluka EK-a “politička greška, koja ide u prilog ekonomskim interesima Kine”.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier zauzeo se za politiku tržišnog natjecanja koja bi favorizirala okrupnjavanje na evropskom nivou kako bi se Evropa mogla nositi sa svjetskom konkurencijom.

Izvor: Agencije