Evropska komisija se žalila na presudu o Appleu

Evropska komisija je zaključila da je američka kompanija na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj (EPA)

Evropska komisija u petak je podnijela žalbu na odluku Općeg suda Evropske unije koji je u julu poništio odluku EK-a iz augusta 2016. godine prema kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijardi eura u irski budžet.

“U presudi Općeg suda postavljaju se važna pitanja koja su relevantna za EK i njena primjena pravila o državnim potporama na predmete poreznog planiranja. Komisija, također, s poštovanjem smatra da je Opći sud u svojoj presudi počinio niz pravnih pogrešaka. Stoga EK to pitanje pokreće pred Sudom EU-a”, izjavila je potpredsjednica EK-a zadužena za politiku tržišnog natjecanja  Margrethe Vestager.

Komisija je 30. augusta 2016. godine donijela odluku da Apple mora vratiti 13 milijardi eura u irski budžet zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila.

Nakon trogodišnje istrage, EK je zaključio da je američka kompanija na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj, prenosi Hina.

Komisija je tada utvrdila da je “selektivni pristup” omogućio  Appleu da plati korporativni porez u visini od jedan posto svoje evropske dobiti 2003. godine, što je 2014. godine palo 0,005 posto i da je Irska time odobrila Appleu nelegalne porezne olakšice, što mu je omogućilo da plati manje poreza u odnosu na druge kompanije.

‘Svi trebaju plaćati porez’

Opći sud EU-a je u presudi zaključio da EK nije uspio dokazati da je Apple imao “selektivnu ekonomsku prednost” koju mu je dala irska država poreznim olakšicama.

Sud EU-a sastoji se od dva suda – Općeg suda i Suda, koji donosi konačne odluke.

“Osigurati da sve kompanije, velike i male, plaćaju pošten udio u porezu i dalje je glavni prioritet EK-a. Opći sud u više je navrata potvrdio načelo da, iako su države članice nadležne za utvrđivanje oporezivanja svojih poreznih zakona, one to moraju učiniti u skladu s pravom  Unije, uključujući pravila o državnim potporama. Ako države članice određenim multinacionalnim poduzećima daju porezne olakšice koje nisu dostupne njihovim suparnicima, time se narušava pošteno tržišno natjecanje u EU kršeći pravila o državnim potporama”, ističe Vestager.

“Moramo nastaviti ulagati napore kako bismo uspostavili odgovarajuće zakonodavstvo za rješavanje rupa u zakonu i osiguranje transparentnosti. Stoga predstoji još posla, između ostalog kako bi se osiguralo da sva preduzeća, uključujući digitalna, plaćaju pošten dio poreza tamo gdje je potrebno”, dodaje izvršna potpredsjednica EK-a.

Poništenje odluke EK-a u korist Applea bio je veliki udarac za Vestager, koja je u prethodnom, ali i u sadašnjem sastavu EK-a zadužena za tržišno natjecanje i koja je, zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija, postala izuzetno popularna.

Izvor: Agencije