Evropska komisija razmatra suspenziju finansiranja pravosuđa u BiH

Komisija je u posljednjih 15 godina osigurala više od 30 miliona eura za jačanje nezavisnosti, integriteta i efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Evropska komisija upozorila je Bosnu i Hercegovinu da će zbog ograničene primjene ključnih reformi u pravosuđu preispitati svoju finansijsku podršku, koja se dodjeljuje posredstvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Iz Komisije navode da žale zbog otpora na koje nailaze ključne reforme “unutar bh. pravosudnog sistema, ali i šire” i podsjećaju da je vladavina prava osnovni kriterij na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

“Ograničeni rezultati u području reforme pravosuđa podrivaju efikasnost podrške EU-a pravosuđu u Bosni i Hercegovini i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Evropska komisija zato preispituje efikasnost svoje finansijske podrške dodijeljene Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, uključujući i nezavisnu procjenu koja se trenutno provodi”, kažu iz te institucije.

Neophodna reforma pravosuđa

Dodaje se da je Evropska komisija u posljednjih 15 godina osigurala više od 30 miliona eura za jačanje nezavisnosti, integriteta i efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, od čega je veći dio dodijeljen direktno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

“Evropska unija i dalje će se zalagati za reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini i podržavat će pravo građana na nezavisno, nepristrano i odgovorno pravosuđe”, zaključuju u Komisiji.

Izvor: Agencije