Evropska komisija: Proširenje je proces s mnogo koraka

Evropska unija se raduje formiranju nove vlade čim se dovrše odgovarajuće procedure, rekla je Maja Kocijančič (Twitter)

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič prenijela je procjenu tog tijela Europske unije po kojoj je ogroman posao urađen 2018. u smjeru pozitivnih promjena na zapadnom Balkanu.

Odgovorila je time na kritike nekih članica upućene na ocjenu Komisije da je Albanija ispunila uvjete za otvaranje pristupnih pregovora te dodala kako je “proširenje proces s mnogo koraka i donosi dobrobit Europi”.

“Proširenje je proces koji zahtijeva ispunjavanje preciznih političkih i ekonomskih kriterija, uz usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a. Mnogo koraka ima na tom putu. Nitko ne može reći da su svi kriteriji ispunjeni, ali oni potrebni za sljedeće korake jesu ispunjeni. No, tu nije kraj posla”, poručila je Kocijančič.

Podsjetila je na činjenicu da je politika proširenja EU-a “geostrateška investicija u mir, stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj cijele Europe”.

Nakon objavljivanja ovogodišnjeg izvještaja Komisije o napretku država u procesu proširenja, iz nekoliko članica stigle su ocjene koje su oprečne nalazima Komisije, posebice kad je riječ o stanju u području vladavine prava u Albaniji.

Kritike iz Holandije, Njemačke, Francuske…

Nizozemski parlament, nakon zahtjeva za suspenziju vizne liberalizacije za građane Albanije, usprotivio se i otvaranju pristupnih pregovora s Tiranom.

Kao razlog ponovno su naveli probleme s organiziranim kriminalom koji u EU dolazi iz te države.

Istovremeno su i njemački Bundestag te predsjednik Francuske Emmanuel Macron ocijenili da su rezultati Albanije u području vladavine prava neuvjerljivi.

Prema stajalištu EK-a, preporuke za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom utemeljene su na objektivnim informacijama o “odlučnosti i opipljivim rezultatima” Tirane i Skoplja.

“Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije jedan je od prioriteta. To je obveza koju je cijela regija preuzela i tu se rad nastavlja”, zaključila je Kocijančič.

Izvor: Agencije