Evropska komisija predviđa više milijardi eura za Zapadni Balkan

Evropska unija, EU
Sastanak je trebao biti održan u Zagrebu, ali je zbog mjera uvedenih zbog korona virusa odlučeno da se održi videovezom (EPA)

Europska komisija u srijedu će na sastanku povjerenika razmotriti svoj doprinos videokonferenciji čelnika Europske unije i Zapadnog Balkana, zakazanoj za 6. svibnja.

“Riječ je o potpori EU-a regiji u kontekstu trenutačne krize i oporavka nakon pandemije”, kažu iz Komisije, prenosi Tanjug.

Diplomatski izvori u Bruxellesu rekli su da će se “doprinos” Komisije na konferenciji 6. svibnja zasnivati na četiri točke, od kojih je najvažnija ona koja se odnosi na europsku pomoć regiji u odgovoru na COVID-19.

Za početak bi Komisija u razgovoru sa čelnicima EU-a i Zapadnog Balkana trebala ponovno potvrditi europsku perspektivu regije.

Investicije čekaju jesen

Očekuje se da će Komisija tijekom konferencije predstaviti dosadašnju potporu koju je Unija izdvojila za pomoć zemljama regije u odgovoru na krizu s bolešću COVID-19.

“S obzirom na krizni trenutak, Komisija će poručiti i da se nastavlja izdvajanje znatnih europskih sredstava za regiju”, navode izvori Tanjuga.

Prema uvidu u nacrt deklaracije koja bi trebala biti usvojena 6. svibnja, Komisija će čelnicima EU-a i Zapadnog Balkana predstaviti paket pomoći od “više milijardi eura” za regiju, koji uključuje hitnu pomoć zdravstvenom sektoru, pomoć u otklanjanju društveno-ekonomskih posljedica pandemije, paket od 750 milijuna eura makroekonomske pomoći, kao i paket pomoći Europske investicijske banke (EIB).

Kao dio vlastitog doprinosa videokonferenciji, Komisija će predstaviti i svoj rad na ekonomsko-investicijskom paketu namijenjenom razvoju Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Uniji.

Iako je prvobitno planirano da taj investicijski paket bude predstavljen već u svibnju, na sastanku čelnika EU-a i Zapadnog Balkana, očekuje se da će ipak pričekati jesen.

Fokus na COVID-19

Povodom odgađanja investicijskog paketa za Zapadni Balkan iz Komisije naglašavaju da se potpora EU-a regiji zasad fokusira na odgovor na COVID-19.

Sastanak čelnika EU-a i država zapadnog Balkana trebao je biti održan 6. i 7. svibnja u Zagrebu, no zbog mjera koje su uvedene radi suzbijanja pandemije korona virusa nemoguće je bilo organizirati fizički sastanak, pa je odlučeno da će biti održan videovezom.

Samit je najavljivan kao prekretnica, odnosno otvaranje novog poglavlja u procesu pristupanja regije Uniji, a neka su od očekivanja i da, nakon utvrđivanja nove metodologije pristupanja, na sastanku bude potvrđena politička posvećenost jedne i druge strane zajedničkoj budućnosti u Uniji.

Izvor: Agencije