Oglasi

Evropska komisija pozvala Crnu Goru da nastavi put ka EU

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula od novoizabrane Skupštine u Podgorici očekuje saradnju.
Tonino Picula očekuje brzo formiranje i nove izvršne vlasti Crne GoreEPA

Evropska unija očekuje saradnju s novim sazivom Skupštine i sljedećom vladom Crne Gore, a u cilju ostvarenja brzog napretka u reformama neophodnim za pristupanje Crne Gore EU, saopćeno je u četvrtak u Briselu.

”Očekujemo formiranje nove vlade, koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU. Crna Gora je značajno napredovala u procesu pristupanja EU i mjeseci koji su pred nama moraju biti iskorišteni za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, u kojoj je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 posvećena vladavini prava", navodi se u saopćenju Evropske komisije, prenosi Tanjug.

U Briselu ponavljaju da je EU u potpunosti posvećen nastavku procesa pristupanja Crne Gore, kao i ekonomskom oporavku nakon krize izazvane korona virusom, uključujući putem predstojećeg Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da od novoizabrane Skupštine Crne Gore očekuje saradnju i predan rad na napretku zemlje, pogotovo u ključnim poglavljima pregovora s EU-om.

Očekuju saradnju i predan rad

"Novoizabrana Skupština mora, kao najvažnije predstavničko i zakonodavno tijelo, njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave, očitim političkim razlikama usprkos. To je ključ uspješne parlamentarne demokracije”, navodi Picula.

U pisanom saopćenju hrvatski europarlamentarac i bivši šef hrvatske diplomatije poziva sve političke aktere u Crnoj Gori da poštuju državne simbole, institucije i Ustav Crne Gore.

Ocjenjuje da su velikom izlaznošću na izborima građani Crne Gore poslali jasnu poruku da očekuju od svojih izabranih predstavnika odgovorno ponašanje u trenucima zdravstvene i ekonomske krize, kao i rješavanje i problema na putu prema EU.

Picula dodaje da očekuje brzo formiranje nove izvršne vlasti, odnosno vlade, kojoj će put Crne Gore prema članstvu u EU i dosadašnji vanjskopolitički ciljevi biti također prioriteti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.