Oglasi

Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Velike Britanije

Vlasti iz Londona do kraja septembra nisu povukle problematični dio Zakona o unutrašnjem tržištu.
Velika Britanija ima mjesec da odgovori na pismoEPA

Evropska komisija poslala je u četvrtak Velikoj Britaniji formalno pismo o kršenju obaveza iz Sporazuma o povlačenju.

Ovo označava početak formalnog prekršajnog postupka, a Velika Britanija ima mjesec da odgovori na pismo, navodi se u Briselu, prenosi Tanjug.

U EK-ai naglašavaju da je Velika Britanija ranije pozvana da do kraja septembra povuče problematični dio Zakona o unutrašnjem tržištu.

Dodaje se da ovaj zakon po svojoj prirodi krši obaveze preuzete u dobroj vjeri, a koje proističu iz dogovorenog Ugovora o razdruživanju.

Potpuna primjena Sporazuma

"Rok je istekao jučer [srijeda], problematične odredbe nisu povučene i Komisija je slanjem zvaničnog obaveštanje vlastima Velike Britanije pokrenula prvi korak prekšajnog postupka“, kaže predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

U Briselu navode da će, i pored ovog koraka, nastaviti raditi na potpunoj i blagovremenoj primjeni Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije.

"Ppridržavamo se preuzetih obaveza, zaključila je Von der Leyen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.