Evropska komisija pokrenula istragu o uvozu čelika

Čelik
Kvota bi se uspostavila na temelju uvoza u proteklim godinama (Reuters)

Europska komisija pokrenula je zaštitnu istragu uvoza 27 kategorija proizvoda od čelika, čiji rezultat može biti uvođenje uvoznih carina ili kvota kako bi se zaštitili europski proizvođači.

Zaštitna istraga jedna je od nekoliko mjera koje je Komisija najavila kao odgovor na američka ograničenja na uvoz čelika i aluminija.

“Taj postupak može rezultirati nametanjem uvoznih carina ili kvota koje bi zaštitile europske proizvođače od prekomjernog uvoza, bude li se to pokazalo potrebnim”, navodi Komisija, kako prenosi Hina.

Sustav nadzora nad uvozom čelika, uspostavljen prije dvije godine, pokazuje povećan uvoz pojedinih proizvoda od čelika.

Taj trend može biti i jači sada kad je pristup američkom tržištu ograničen, pa bi proizvodi od čelika ranije namijenjeni za američko tržište mogli završiti u Europi i tako narušiti tržište i cijene, dodaje Komisija.

Članice EU-a traže trajno izuzeće

Istraga načelno traje devet mjeseci, a ako se pokaže da su potrebne zaštitne mjere, one mogu biti usvojene u kratkom roku.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je tjedna privremeno izuzeo šest zemalja i Europsku uniju iz carina na uvoz čelika i aluminija do 1. svibnja 2018.

Čelnici zemalja članica EU-a zatražili su prošli tjedan na samitu u Bruxellesu trajno izuzeće od američkih carina, a ne tek privremeno.

Trumpova administracija naglašava da je glavna meta njezinih mjera bila Kina, koja proizvodi polovicu svjetske proizvodnje čelika, pri čemu država subvencionira tu proizvodnju.

Europska unija ističe da je ključni problem višak proizvodnje čelika i pribojava se mogućnosti da kineski čelik koji se dosad izvozio u SAD sada ne završi u Europi.

Kina je izrazila duboko razočarenje odlukom američkog predsjednika da pokrene trgovinske mjere protiv Pekinga.

Kina: ‘Branit ćemo svoje legitimne interese’

“Ako SAD počne trgovinski rat, Kina će se svim neophodnim sredstvima boriti do kraja kako bi branila svoje legitimne interese”, navedeno je prošlog tjedna u priopćenju kineskog veleposlanstva u Washingtonu. 

Trump je u četvrtak pokrenuo trgovinske mjere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD-a u trgovini s tom zemljom “izvan kontrole” i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualnog vlasništva.

Američki predsjednik potpisao je uredbu koja predviđa uvođenje dodatnih carina, kao i ograničenja ulaganja u SAD.

Nakon toga su kineski državni mediji pozvali druge zemlje da se “čvrsto postave” protiv “protekcionističkih” mjera Washingtona.

Izvor: Agencije