Evropska komisija otvorila detaljnu istragu o Amazonu

Amazon je već bio pod istragom Komisije koja je od te kompanije tražila 2017. da vrati Luksemburgu 250 miliona eura za nadoknadu poreskih olakšica (EPA)

Evropska komisija objavila je danas kako otvara detaljnu istragu o američkom gigantu u online trgovini Amazon oko sumnje da krši evropske mjere za zaštitu konkurencije koristeći podatke nezavisnih prodavača koji prodaju preko njegove internetske stranice, prenose agencije.

„Odlučila sam vrlo pažljivo razmotriti trgovinsku praksu Amazona i njegovu duplu ulogu kao mjesto trgovanja i prodavača, te provjeriti da li ta kompanija poštuje propise Evropske unije za zaštitu konkurencije“, rekla je evropska povjerenica za ta pitanja Margarethe Vestager u saopćenju.

Dankinja čija služba je već istraživala rad Applea, Facebooka, Googlea i Amazona, na meti je kritike predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa koji je optužuje da mrzi SAD zato što je više puta izrekla kazne američkim firmama.

Amazon je u mailu proslijeđenom agenciji AFP naveo kako će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom.

Ova američka kompanija prodaje direktno proizvode preko svoje internetske stranice ali također stavlja na raspolaganje nezavisnim prodavačima mjesto na tržištu nazvanom Marketplace preko koga oni mogu prodavati potrošačima.

Povrat 250 miliona eura

„Pružajući tržišni prostor nezavisnim prodavačima, Amazon stalno skuplja informacije o aktivnostima koje se provode na njegovoj platformi“, navela je Komisija.

Otvaranje ove detaljne istrage uslijedilo je poslije preliminarne istrage počete prije nekoliko mjeseci gdje se pokazalo kako američki gigant koristi osjetljive podatke o prodavačima, njihovim proizvodima i transakcijama u svjetlu konkurencije.

„Otvaranje zvanične istrage ne pretpostavlja njen ishod“, navela je Evropska komisija mada kazne u slučaju da se utvrdi kršenje antimonopolski propisi Unije mogu ići i do deset posto od obrta firme.

Amazon je već bio pod istragom Komisije koja je od te kompanije tražila 2017. godine da vrati Luksemburgu 250 miliona eura za nadoknadu poreskih olakšica koje je koristio.

Izvor: Agencije