Evropska komisija otvorena za politiku proširenja

Novi evropski komesar za proširenje i susjedstvo je Oliver Varhelyi (EPA)

Glasnogovornica evropskog komesara za proširenje Ana Pisonero kaže da je cilj nove Evropske komisije da u svom mandatu što više približi zapadni Balkan Evropskoj uniji.

“Debata o reformi politike proširenja vodi se među zemljama članicama, a EK će iznijeti svoje ideje kada bude pozvana na to”, kazala je glasnogvornica novog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyia, prenio je Tanjug.

Pisonero je dodala da zemlje članice još nisu zvanično zatražile od EK-a da izradi svoj prijedlog o metodologiji procesa pristupanja.

“Dobili smo francuski prijedlog. To je doprinos debati koja traje među zemljama članicama”, navela je.

Sjeverna Makedonija i Albanija prioritet

Ona je rekla da je EK otvorena da razgovara o reformi proširenja, ali da je trenutni prioritet otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Dvije zemlje su to zaslužile“, navela je Pisonero, koja je na poziciji glasnogovornice za proširenje zamijenila Maju Kocijančič.

Pisonero kaže da su EK i njena predsjednica Ursula von der Leyen izričite u stavu da Zapadni Balkan ima jasnu EU perspektivu.

Proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU zaustavljen je nakon što je francuski predsjednik  Emmanuel Macron odbio da Brisel otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, tražeći prvo reforme unutar same Unije.

Izvor: Agencije