Oglasi

Evropska komisija odlučuje o zemljama najgorim zagađivačima zraka

Devet članica EU-a koje se smatraju najgorima po pitanju zagađenja zraka, mogle bi se naći pred Evropskim sudom pravde.
Među zemljama kojima prijeti kazna zbog zagađenja nalazi se i ŠpanijaEPA

Evropska komisija saopštila je da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji i kojima preti izvođenjem pred sud.

Komisija zadužena da obezbedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova dala je "poslednju šansu" Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je u petak istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija.

Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje Evropljana od čestica PM10 i azot-dioksida.

Smrtonosne posljedice zagađenja

"Sve zainteresovane članice su predale dodatne informacije, koje ćemo proučiti. Tu temu ćemo razmatrati sredinom marta", rekao je portparol Komisije.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu sa propisima.

Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, "osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremene i efikasne mere".

Zagađenje vazduha smatra se odgovornim za više od 400.000 prevremenih smrti godišnje u EU-u, ne računajući tu Evropljane koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

Izvor: Al jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.