Evropska komisija očekuje pomoć Balkana u borbi protiv dezinformacija

Evropska unija ne namjerava otvarati hladni rat s Kinom zbog kampanje dezinformiranja (EPA)

Nastojanja Evropske komisije za brže i jače mjere u borbi protiv dezinformacija uključuju i saradnju sa Zapadnim Balkanom u vezi s tim pitanjem.

Komisija je u srijedu pozvala internetske platforme da pojačaju angažman u borbi protiv dezinformacija te pritom posebno kritizirala Rusiju i Kinu zbog kampanje dezinformiranja.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova predstavili su analizu mjera za borbu protiv dezinformacija povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 te naznačili smjer daljnjeg djelovanja.

“Zapadni Balkan treba s nama biti uključen u sistem koji će raditi na stvaranju pouzdanijeg digitalnog svijeta, manje zastrašujućeg i zavaravajućeg po ljude”, poručila je Jourova.

Poziv Facebooku, Twitteru i Googleu

Prema njenim riječima, u borbu protiv dezinformacija o pandemiji korona virusa moraju se uključiti svi akteri, od “internetskih platformi do javnih tijela, te podržavati organizacije za provjeru činjenica i medije”, prenosi Hina.

“Iako su internetske platforme tokom pandemije preduzele određene korake u pravom smjeru, one trebaju pojačati angažman”, dodala je Jourova.

Komisija poziva internetske platforme, poput Facebooka, Twittera i Googlea, da počnu dostavljati mjesečne izvještaje s detaljnijim podacima o svojim mjerama za promociju mjerodavnog sadržaja i ograničavanje dezinformacija i oglašavanja povezanog s korona virusom.

Kampanje stranih aktera

Također ih poziva da pojačaju saradnju s organizacijama za provjeru činjenica (u svim državama članicama, za sve jezike) i istraživačima te da transparentnije provode svoje politike kako bi informirale korisnike koji dolaze u kontakt s dezinformacijama.

Komisija u svom dokumentu spominje dezinformacijske kampanje stranih aktera, posebno Rusije i Kine, te obmanjujuće informacije o liječenju i zdravstvenoj zaštiti, kao i teorije zavjere.

Jedan od primjera koji se navodi jest podatak belgijskog Centra za kontrolu otrova, koji je zabilježio porast broja incidenata povezanih s ispijanjem sredstava za izbjeljivanje ili čistog alkohola slijedom dezinformacija da se tako može liječiti infekcija korona virusom za 15 posto.

Navode se i teorije zavjere koje tvrde da je pandemija zapravo plan svjetskih elita da smanje broj stanovnika u svijetu ili da instalacije 5G mreže šire virus.

“Dezinformacije u vrijeme pandemije COVID-a 19 mogu dovesti do nečije smrti. Dužnost nam je zaštititi naše građane tako što ćemo ih upozoriti na lažne informacije i otkriti aktere odgovorne za takva djelovanja. U današnjem svijetu, koji počiva na tehnologiji i u kojem ratnici ne vitlaju mačevima nego tastaturama, ciljane operacije širenja utjecaja i kampanje dezinformiranja dobro su poznato oružje državnih i nedržavnih aktera, stoga EU jača svoje napore i kapacitete u tom području”, izjavio je Borrell.

Nezakonit sadržaj i govor mržnje

Komisija navodi da je potrebno razlikovati nezakonit sadržaj, poput govora mržnje ili dječije pornografije, od sadržaja koji je štetan, ali ne i nezakonit.

Također ukazuje na činjenicu da granice između različitih oblika lažnog ili obmanjujućeg sadržaja više nisu jasne: od dezinformacija, koje su namjerne, do netačnih informacija, koje mogu biti nenamjerne.

Namjera može varirati od ciljanog utjecaja stranih aktera do isključivo ekonomskih motiva.

“Na svaki od navedenih izazova potrebno je dati odgovarajući odgovor”, navodi Komisija.

“Strani akteri i određene treće zemlje, posebno Rusija i Kina, učestvovali su u ciljanim operacijama širenja utjecaja i kampanjama dezinformiranja u EU-u, susjedstvu i svijetu”, ukazuje se u dokumentu Komisije i dodaje da je radna grupa East Stratcom razotkrila i na sajtu EUvsDisinfo objavila više od 550 neistinitih priča o korona virusu iz proruskih izvora.

Odgovarajući na pitanje novinara, Borrell je rekao da EU, uprkos svemu, ne namjerava otvarati hladni rat s Kinom zbog kampanje dezinformiranja.

Izvor: Agencije