Evropska komisija: Junckerov plan nadmašio očekivanja

Evropska komisija Italiji je isplatila 10, Španiji šest, a Poljskoj milijardu eura (EPA)

Evropska komisija je objavila da je ispunjen i premašen zacrtani cilj Investicijskog plana za Evropu, takozvanog Junckerovog plana, iz kojeg je Hrvatskoj odobreno 222 miliona eura, koji bi trebali podstaći 890 miliona eura investicija.

Prema ulaganjima mobiliziranima iz Evropskog fonda za strateška ulaganja u odnosu na bruto domaći proizvod, na vrhu liste nalaze se Grčka, Estonija, Litvanija, Bugarska i Finska.

Hrvatska se na toj listi nalazi na 16 mjestu među 28 zemalja članica EU-a.

Uz podršku garancije budžeta Evropske unije i vlastitim sredstvima Evropske investicijske banke, odobreno je 898 operacija, na osnovu kojih se očekuje pokretanje ulaganja u vrijednosti od 335 milijardi eura u svih 28 država članica EU-a.

Time je premašen prvobitni cilj od 315 milijardi eura ulaganja postavljen 2015. godine, kada je osnovan Evropski fond za strateška ulaganja te je prevladan investicijski jaz nastao kao posljedica finansijske i privredne krize.

Povećavanje kapaciteta i trajanja

Očekuje se da će se time poboljšati pristup finansiranju za 700.000 malih i srednjih preduzeća, objavila je EK.

Evropsko vijeće i Evropski parlament prošle godine su dogovorili produženje trajanja i povećanje kapaciteta na 500 milijardi eura do kraja 2020. godine.

U odnosu na veličinu privrede, najveći učinak ostvaren je u državama koje su bile znatno pogođene krizom: Kipru, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Portugalu i Španiji.

Iako je učinak direktnih ulaganja u tim zemljama posebno velik, računice pokazuju da će kohezijske regije (uglavnom istočnoevropske države) vjerovatno imati veću korist od dugoročnih učinaka, dodaje Evropska komisija.

Izvor: Agencije