Oglasi

Evropska komisija: Hrvatski BDP rast će za 2,6 posto

Glavni doprinos privrednom i rastu bruto domaćeg proizvoda doći će od domaće potražnje, investicija i lične potrošnje.
Kune, NovacDomaća potražnja ostaje glavni generator privrednog rasta, koji će 2020. i 2021. biti umjereno smanjen u odnosu na 2019.Al jazeera - Ilustracija

Prema zimskim prognozama Europske komisije, realni rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2019. iznosio je tri posto, dok se u ovoj godini prognozira rast BDP-a za 2,6 posto, a 2021. za 2,3 posto.

Nakon korekcije jesenskih prognoza rasta hrvatskog BDP-a Komisija smatra kako će domaća potražnja ostati glavnim generatorom gospodarskog rasta, koji će 2020. i 2021. biti umjereno smanjen u odnosu na 2019., kad je iznosio tri posto.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić naveo je da je Vlada prognozirala rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 2,5 posto, a za 2021. predviđa rast za 2,4 posto, naglasivši kako se procjene rasta slažu s procjenama Komisije.

Hrvatsko gospodarstvo bilježi veliki rast izvoza i još intenzivniji rast uvoza, navodi se u izvješću Komisije, kao i daljnje opadanje rekordno niske nezaposlenosti.

Očekuje se rast investicija

Prognozira se rast ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, od čega je dio iz europskih fondova.

Komisija za ovu godinu predviđa inflaciju otprilike 1,5 posto, a projekcija hrvatske vlade približno je 1,3 posto.

Marić je ocijenio kako se procjene hrvatske vlade i Komisije slažu da će glavni doprinos gospodarskom rastu doći od rasta domaće potražnje, stranih ulaganja i osobne potrošnje.

Europska komisija četiri puta godišnje donosi prognoze i analize rasta BDP-a država članica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.