Evropska komisija dala uvjetno odobrenje za remdesivir

Američka vlada je objavila da je kupila 92 posto cijele proizvodnje laboratorija Gilead od jula do septembra (EPA)

Evropska komisija dala uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište lijeka remdesivir, što ga čini prvim lijekom odobrenim na nivou Evropske unije za liječenje bolesti COVID-19.

“Današnje odobrenje prvog lijeka za liječenje COVID-a 19 važan je korak naprijed u borbi protiv virusa. Odobrenje koje smo dali manje od mjesec dana nakon podnošenja zahtjeva, jasno pokazuje odlučnost EU-a da reagira brzo kad god novi tretmani postanu dostupni. Prevrnut ćemo svaki kamen u našim naporima da osiguramo učinkovito liječenje ili vakcinu protiv korona virusa”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides, prenosi Hina.

Remdesivir je zasad odobren za uvjetno stavljanje na tržište. Uvjetno odobrenje jedan je od mehanizama koji je stvoren kako bi se olakšala što ranija dostupnost lijekova koji mogu zadovoljiti medicinske potrebe,  između ostaloga i u hitnim situacijama kada je potreban odgovor na prijetnje javnom zdravlju, kao što je slučaj sa sadašnjom pandemijom korona virusa.

Odobrenje Komisije stiglo je sedam dana nakon preporuke Evropske agencije za lijekove (EMA).

Uvjetno odobrenje

EMA u svom saopćenju ističe da joj mehanizam uvjetnog odobrenja omogućava da preporuči neki lijek i u slučajevima kada ne raspolaže u potpunosti svim podacima ako su koristi veće od rizika.

Remdesivir je antivirusni lijek prvotno razvijen protiv ebole, a koji je razvila kompanija Gilead. To je prvi lijek koji je pokazao određenu učinkovitost u bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-a 19.

Američka vlada je objavila u ponedjeljak da je kupila 92 posto cijele proizvodnje laboratorija Gilead od jula do septembra, ili gotovo 500.000 tretmana od ukupno 550.000 (za svaki tretman potrebno je prosječno 6,25 bočica), prenosi Hina.

Stručnjaci su zabrinuti zbog ovog jednostranog poteza SAD-a i u strahu od većih posljedica, pitajući se šta će se dogoditi kada se pojavi vakcina za COVID-19. Trumpova administracija pokazala je da je spremna nadmašiti sve zemlje kako bi osigurala medicinske potrepštine za SAD, objavio je Guardian.

Velika Britanija i Njemačka su nakon toga objavile da da imaju dovoljne zalihe antivirusnog remdesivira.

Lijek je odobren u Sjedinjenim Američkim Državama 1. maja, nakon kliničkih pokusa koji su pokazali da za četiri dana skraćuje oporavak teško oboljelih od COVID-19.

Licence za lijek

Laboratorija Gilead je navela da je dala besplatne licence devetero proizvođača generičkih lijekova u Indiji, Pakistanu i Egiptu.

Te laboratorije imaju dozvolu distribuirati njihove generičke verzije remdesivira u 127 zemalja, uglavnom u Africi, Aziji, Bliskom istoku i Centralnoj Americi.

Šef Gileada Daniel O'Day je ranije rekao da bi se remdesivir proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama mogao izvoziti.

Farasat Bokhari, profesor ekonomije univerzitet East Anglia, objašnjava da najmanje jedan proizvođač generičkih lijekova u Bangladešu proizvodi remdesivir bez licence, na temelju odredbe Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojom se dozvoljava zemljama u razvoju da to učine u nekim situacijama.

Stručnjak smatra da ne bi trebalo doći do nestašice, jer će se proizvodnja u nekim zemljama povećati i da je jedini problem brzina proizvodnje.

Izvor: Agencije