Evropska komisija će reagirati na hrvatske mjere

Hrvatska je naknadu za inspekcijski nadzor voća i povrća povećala s 12 na 270 eura (Arhiva)

Europska komisija razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih naknada na uvoz voća i povrća iz trećih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, te najavljuje da će se o tome u ponedjeljak “više znati”.

Na pitanje novinara Tanjuga kakav je stav Europske unije povodom jednostranog poskupljenja fitosanitarnih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Bruxellesa pozivaju “sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza”. 

“EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo s vlastima svih država uključenih u slučaj i trenutno procjenjujemo situaciju”, rečeno je u Europskoj komisiji.

Izvori Tanjuga u Europskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU-A i regije nadležnih za trgovinu, ali i za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju “već u toku” i da se u ponedjeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo uslijediti “pojašnjenje situacije”.

Čekaju službeni stav Zagreba

U Bruxellesu očekuju “službeni stav” Zagreba povodom novonastale situacije s uvozom voća i povrća iz trećih zemalja.

Odlukom hrvatskih vlasti, takse za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz uvoza su podignute za 22 puta u odnosu na dosadašnje što je izazvalo revolt u susjednim državama.

Tim povodom pisma Europskoj komisiji uputili su Vlada Srbije, ali i bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zahtijevajući objašnjenje takvog postupka zemlje članice EU-A i potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šarović je zatražio od Komisije da intervenira i spriječi provedbu hrvatske odluke. Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je uvela necarinske barijere čime je prekršila međunarodne trgovinske obveze jer je praktično uvela diskriminaciju uvoznika.

Vanredni sastanak

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini za Radio Sarajevo su izjavili da je Europska komisija u kontaktu s vlastima zemalja kojih se dotiče ovo pitanje, a to su pored BiH i Srbije, još Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo.

“U toku je procjena situacije i priprema našeg odgovora. Europska unija podržava razvoj trgovinskih i ekonomskih integracija. Sve strane moraju poštivati svoje obaveze”, odgovorili su iz ureda specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

U ponedjeljak bi se u Sarajevu trebao održati i izvanredni sastanak predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 12 na 270 eura.

Izvor: Agencije